Over ons


Doelstellingen & Acties

Doelstellingen

Stichting Cambodia-Dutch is opgericht op 6 juni 2008. Het is een Nederlandse non-profitorganisatie die samenwerkt met de Cambodia-Dutch Organization (CDO) in Cambodja. CDO ondersteunt in verschillende projecten de Cambodjaanse bevolking ter plekke. We richten ons vooral op de bevolking die op het platteland woont en die leeft beneden de armoede grens.

Hoofddoel van Stichting Cambodia-Dutch is het werven van fondsen en donateurs ten behoeve van onderwijs, water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en werkgelegenheid. Einddoel op langere termijn is ervoor te zorgen dat de bevolking zelfredzaam wordt en niet meer helemaal afhankelijk is van hulp van buitenaf .

Wat er aan vooraf ging

Jan Camp verkocht zijn bedrijf in Nederland, reisde door Azië en kwam in 2004 in Cambodja terecht. Daar kwam hij in contact met de Baca familie, waar hij zo verbonden mee raakte, dat hij besloot zich in te gaan zetten om hun levensomstandigheden te verbeteren. Jan woont en werkt er nog steeds en zet zich via de Cambodia Dutch Organization in om de allerarmsten te ondersteunen, banen te creëren, onderwijs en medische zorg te geven. Zijn zus Rita Camp is de drijvende kracht achter de Nederlandse afdeling: Stichting Cambodia-Dutch.

Jan Camp wist werkgelegenheid te creëren voor de familieleden, door een guesthouse met een restaurant te openen in het toeristische centrum van Siem Reap, onder de naam “Baca Villa”. Deze onderneming draaide een aantal jaren heel succesvol. Vrijwilligers van het eerste uur en andere gasten verbleven er naar tevredenheid. Toen het pand zo’n grote verbouwing nodig had, dat het werk niet meer lonend was, verkaste Jan met de familie naar een huis met een grote tuin aan de rand van Siem Reap. Hier begon Jan in 2012 te experimenteren met het kweken van krekels (een geliefd gerecht in restaurants aldaar) en hij startte met de eerste moringaboompjes in potten. Dit laatste project bleek uiterst succesvol.. De horeca activiteiten in de villa zijn gestaakt en het pand is omgebouwd tot moringafabriek waar nu zo’n 15 mensen werkzaam zijn. Lees hier meer over het Moringa-project.

Onderwijs


Het geven van Engelse lessen en het geven van voorlichting m.b.t. gezondheidszorg. Door de lokale leraren in samenwerking met vrijwilligers.

Water & Sanitatie


Het slaan, onderhouden en repareren van waterpompen, het bouwen van hygiënische toiletten en het verstrekken van waterfilters.

Gezondheidszorg


Ondersteuning van het personeel in de medische post, het geven van voorlichting en zorgen voor betere medische zorg in de regio.

Werkgelegenheid


Zelfredzaamheid van de Cambodjaanse bevolking stimuleren, door het creëren van werkgelegenheid middels projecten met moringa en naaischooltjes.

Wat doen wij nog meer?

Wij zamelen hulpgoederen zoals kleding, gereedschap en speelgoed in. We versturen de goederen naar Cambodja, maar verkopen ook gebruikte spullen en nieuwe fair trade spullen in ons winkeltje in Eindhoven en op markten. Elke woensdag zaterdag is de winkel van 11:00 tot 16:00 uur geopend voor de verkoop van tweedehands spullen.

De Stichting