De Moringa is een wonderbaarlijke boom. Het is een van de meest voedings stofrijke planten ooit ontdekt en is op diverse gebieden te gebruiken. Moringa Oleifera (Ook wel de miracle tree of Magic tree genoemd) is extreem rijk in hele belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. Dit maakt dat de Moringa bladeren zo’n natuurlijke organische bron is voor de noodzakelijk vitaminen, mineralen en energie in ons lichaam. Buiten de verbazingwekkende voedzame waarden die de rijk is, bevat de Moringa Oliefera vele antioxidanten, antibacteriële stoffen, antimicrobial antitoxin en Antimycoticum materialen. Verder is de plant ook gezegend met een wijde variëteit aan stoffen voor medisch geschikte toepassingen.

Vergelijk de Moringa maar eens met andere voedsel typen. 100 gram droge moringabladeren bevatten:

– 10 keer meer vitamine A dan in Wortelen
– 1/2 keer meer vitamine C dan in sinaasappelen
– 17 keer meer calcium dan in melk
– 15 keer meer potassium dan in bananen
– 25 keer meer ijzer van de spinazie
– 9 keer de waarde aan proteïne van yoghurt

[/two_third] [one_third]Moringa trees[/one_third]

[hr_invisible]

[one_third first]moringa powder fabrication[/one_third][one_third]

Een ander belangrijk voordeel van de Moringa boom is dat de boom tevens kan worden ingezet als bron van voedsel en vitaminesupplement in gebieden waar ondervoeding een groot probleem is.

De Moringa boom is niet veeleisend en groeit zelfs op een voedingsarme bodem. Dit maakt het houden en opkweken van de boom een stuk makkelijker.

In Cambodja kan het inzetten van de Moringa boom een groot verschil maken en is het slagen van dit project zeer belangrijk.

Na het drogen en malen van de bladeren krijgen we een fijn groen poeder. Het verschil in voedingswaarden met verse bladeren is zeer groot. Zie de voedingswaarden in de tabel (rechts).

[/one_third][one_third][one_half first]VERSE BLADEREN

……….

3x meer dan in Spinazie
Evenveel proteïne als in Eieren
7x meer vitamin in C dan in sinaasappelen
4x meer Vitamin A dan in wortelen
3x meer potassium dan in bananen
4x meer calcium dan in mek[/one_half][one_half]DROGE BLADEREN
……….

25x meer dan in spinazie
4x meer proteïne dan in eieren
0.75x meer dan in sinasappelen
10x meer dan in wortelen
15x meer potasium dan in bananen
17x meer calcium dan in melk[/one_half][/one_third]

[hr_invisible]

[one_third first]WAT KUN JE GEBRUIKEN VAN DE MORINGA?
De bladeren vers en gedroogd
De vruchten/zaden
De bloemen
De stelen

WAT KUN JE MAKEN VAN DE MORINGA?
Thee
Zeep
creme
Parfum (van de bloem)
Olie
Voedingssupplementen
Medicijnen
Basis voor waterzuivering[/one_third][one_third]moringa nursery 320x320[/one_third][one_third]moringa leave picking 320x320[/one_third]

[hr_invisible]

[one_third first]organic spraying 320x320[/one_third][two_third]

Alles is organisch, natuurlijk en zonder toevoeging van chemicaliën. Als insectenwerend middel besproeien we de Moringa met het stinkende goedje Sdau, wat wordt gemaakt door de bast van de Daum Sdau boom in water te weken. Sdau behoeft geen verdere toevoegingen, maar is toch zeer efficiënt.

Met veel plezier steekt Jan veel tijd en energie in dit project. Hoe meer hij leest hoe meer hij geinteresseerd raakt en ziet wat voor een mogelijkheden dit biedt op en voor het platteland van Cambodia.

Een zeer belangrijk punt is, het biedt werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking, waardoor er een bron van inkomsten ontstaat door het Moringa project. Buiten het geld wat naar de bevolking gaat, hopen we in de nabije toekomst onze andere projecten ook deels hiervan te kunnen onderhouden. Hierdoor kan in de toekomst onze organisatie en de dorpen waar we werken meer en meer in hun eigen levensonderhoud gaan voorzien. Inmiddels staan er zo’n 1000 Moringa boompjes en zijn we nieuwe aan het kweken.

Wil je mee werken aan dit project en ons komen helpen op het platteland in Cambodja, we kunnen nog altijd gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld; op het land mee werken, documentatie maken, verwerken tot eindproducten, meehelpen onze produkten te verkopen ter ondersteuning van onze eigen projecten en de lokale bevolking leren hoe hiermee te werken. Neem hier contact met ons op !

[/two_third]

[hr_invisible]

[one_third first]

MORINGA INFORMATIE

Wikipedia site over de Moringa
[hr]
Meer foto’s over de Moringa kun je hier bekijken
[hr]
Baca-Villa’s Moringa site[/one_third][two_third]

MORINGA PROJECT VIDEO

[/two_third]