In het disrict Khnar Po ligt het afgelegen dorpje Rhomdeng. Net als in veel omliggende dorpen, was ook hier de kwaliteit van de primaire school van een bedenkelijk niveau. De lesmethoden waren achterhaald en de meeste basismiddelen ontbraken. Door dit gegeven, en het feit dat veel kinderen verplicht op het land moesten meewerken met hun ouders, was de opkomst vaak zeer laag.

In 2008 hebben we een brief opgesteld, waarin we de ouders hebben uitgelegd, hoe belangrijk het voor de kinderen is, om regelmatig naar school te gaan en de Khmer lessen te volgen.

Om meer kinderen naar school te krijgen zijn we in 2008 gestart met twee uur per dag gratis Engelse lessen, welke na de vaste Khmer lessen worden gegeven. Inmiddels zijn de Engelse lessen opgelopen tot zo’n vier uur per dag. Een gedeelte van deze extra lessen wordt van 17:00 tot 19:00 uur gegeven, deels vanwege het nog verplichte werk op de velden. Omdat het vanaf 18.00 uur altijd donker is, geven we les met licht op stroom van een accu, welke elk lokaal met twee lampjes amper voldoende verlicht.

Het geven van Engelse les geeft de kinderen de kans zich verder te ontwikkelen en zijn wij als organisatie beter in staat om met de leerlingen te communiceren. Vanwege het grote succes van de Engelse lessen, kunnen we deze combineren met het ?op speelse wijze voorlichten van basisregels m.b.t. ondermeer Hygiëne en diabetis en kunnen diverse thema’s makkelijker besproken worden. Dit zou zonder Engelse taalkennis van de kinderen een moeilijke opgave zijn voor onze vrijwilligers.

Onze vrijwilligers gaan dagelijks samen met één of twee Cambodjaanse leraren, op de fiets, vanuit Phoum Chhuk naar Rhomdeng, waar zij samen de Engelse lessen geven. Dit gebeurt alles inmiddels met 5 Cambodjaanse leraren, die van oorsprong gewone rijstboeren zijn en nog steeds elke morgen, voor de lessen op het land werken. Ze krijgen van ons elke dag Engelse les en ze bereiden samen met onze vrijwilligers de dagelijks lessen voor. In totaal geven we inmiddels in de twee dorpen Chhuk, Phoum Bo en in Rhomdeng 17 uur les per dag.

Het is hartverwarmend om te zien hoe hoog het aantal leerlingen inmiddels is. Er komen kinderen van omringende dorpen te voet naar school. Afstanden van ruim 8 kilometer zijn geen uitzondering. ‘s Morgens bij de Khmer-les zaten tijdens de start gemiddeld zo’n 130 leerlingen, wat inmiddels is opgelopen tot zo’n 300 leerlingen per dag. Vanaf de start met de gratis Engelse lessen is het storm gaan lopen en inmiddels wordt er al vier uur les gegeven in Rhomdeng. De kinderen staan werkelijk te springen om te mogen beginnen met de lessen.

Verder geven we in samenwerking met organisatie CDA, periodiek voorlichting m.b.t. diabetis op de school van Roemdeen. Deze voorlichting is zeer belangrijk vanwege de enorme groei van diabetespatiënten in Cambodja.

De School

De school in dit Rhomdeng was in 2008 in een erbarmelijke staat, maar is na enkele verbouwingen flink verbeterd. Het oorspronkelijke stenen schooltje heeft een nieuw dakpannen dak en een stalen dakframe gekregen. Verder is het schoolgebouwd verbouwd, zodat de school nu over de benodigde drie klaslokalen kan beschikken. Ook rondom de school hebben we enkele verbeteringen aangebracht. Tegenwoordig heeft de school een dubbel toilet, zodat er voor jongens en meisjes een apart toilet is. We hebben een grote waterpomp op het plein laten aanleggen, zodat er beschikking is over voldoende schoon water. Om het complex hebben we een compleet nieuwe omheining laten maken, inclusief de typisch Cambodjaanse schoolpoort. Ook de voor Cambodja zeer belangrijke vlaggenmast op het schoolplein ontbreekt niet meer in Rhomdeng.

Deze verbeteringen waren allemaal mogelijk door de “Serious Wow” actie, georganiseerd door Janthe Oosthoek en haar moeder en Eric van de Karel de Grote College Nijmegen & Wildeganzen.

Tevens hebben we in 2012, met middelen van bovengenoemde “Serious Wow” actie, i.s.m. met organisatie “Room to Read”, een nieuwe bibliotheek kunnen bouwen en inrichten in Rhomdeng. De nieuwe bibliotheek staat op het terrein van de school en is werkelijk prachtig geworden. De collectie boeken bestaat inmiddels uit zo’n 1500 boeken, deels in Khmer en deels in het Engelse. De inwoners van Rhomdeng zijn er dan ook met recht zeer trots op.

Klik voor meer foto’s van de school en de omgeving van Rhomdeng hier.