Champei is een commune in het district Batie, wat weer behoort tot de provincie Takeo, en Ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Cambodjaanse Hoofdstad Phnom Penh. In Champei liggen ondermeer de dorpen Preaek en Muen Protchan, alwaar onze organisatie werkzaam is. In het dorp Praek zijn we als organisatie gestart met de projecten en is tevens het dorp waar ons vrijwilligershuis staat.

Commune Champei

De commune Champei bestaat in totaal uit 7 dorpjes, Daeum Doung, Mkak, Trakiet, Preaek, Muen Protchan, Prey Mul en Cheung Loung, welke op korte afstand van mekaar liggen. In deze commune zijn we soortgelijke projecten gestart als in de commune Chhuk. Uit deze dorpen komt oorspronkelijk de Baca familie, de familie waarmee Jan het guesthouse Baca Villa is gestart.

In Champei leven ruim 6000 bewoners en meer dan de helft van de bevolking bestaat uit kinderen onder de 21 jaar. De bewoners zijn uiterst vriendelijk, behulpzaam en lief maar hebben totaal geen kennis van de ons bekende technieken. Ze leven nog op traditionele en ouderwetse wijze. Zij leven in primitieve omstandigheden met te weinig of geen water en zonder elektriciteit. Omdat de levensstandaard in Champei nog lager ligt dan in Chhuk en de meeste bewoners niet lezen en schrijven kunnen, hebben we nog veel werk voor de boeg.

Vrijwilligershuis

Dankzij wijngaard ‘HEES’ en de ‘Wilde Ganzen’! hebben we in juli 2009 een groot nieuw vrijwilligershuis kunnen bouwen met een capaciteit voor 14 personen om te overnachten. Hiermee hebben we de basis gelegd, om in de commune de gewenste projecten op te starten en onze vrijwilligers en medewerkers een tijdelijk thuis te bieden.

Water en sanitatie

Het verbeteren van de waterkwaliteit en het zorgen dat er het hele jaar door voldoende water is voor iedereen, is voor de commune prioriteit nummer één. Ongeveer 15% van de baby’s in Champei sterft bij de geboorte. Hoofdoorzaken hiervan zijn infecties, ontstekingen en daarmee gepaard gaande buikklachten, welke worden veroorzaakt door parasieten in het opgeslagen en het uit o.a. rijstvelden en sloten gecontamineerde water. Ook Hepatitus B komt veel voor onder de bevolking van Champei, wat ook aan de slechte waterkwaliteit te wijten valt.

Waterkwaliteit

Om andere projecten te starten en goed te laten verlopen, moeten we eerst het waterprobleem constructief aanpakken. Sinds november 2009 zijn we samen met de Amerikaanse organisatie Engineers Without Borders (EWB) aan het zoeken naar oplossingen van genoemde problemen. Inmiddels hebben diverse teams van EWB onze commune bezocht en hebben zij ondermeer uitvoerige bodemonderzoeken en grond- en oppervlaktewatertests gedaan. In samenwerking met onze organisatie en de commune wordt er door EWB tot op heden naar oplossingen gezocht.

Waterfilters

Omdat ook het water uit de pompen niet drinkbaar is, is het voor veel gezinnen onmogelijk om aan schoon water te komen. Gebotteld water is voor de meesten onbetaalbaar, waardoor zij hun water uit ondermeer sloten en rijstvelden moeten halen. Om de bevolking ondertussen van schoon drinkwater te voorzien, hebben diverse acties van uit Nederland ervoor gezorgd, dat al meer dan 600 gezinnen een eenvoudig werkende waterfilter hebben gekregen. Met dank aan Jaap & vrienden.

Toiletten

Om de kwaliteit van het oppervlaktewater in rijsvelden en sloten niet onnodig met menselijk afval te belasten, en hiermee het verspreiden van ziektes deels in te dammen, zijn we in 2010 gestart met het bouwen van eenvoudige Khmer toiletten. De toiletten worden door de families zelf gebouwd, met de materialen die door ons worden geleverd. Middels een contract wordt vastgelegd dat met het geleverde materiaal het toilet binnen een bepaalde periode moet worden gebouwd. Dit zorgt enerzijds voor meer eigen initiatief bij de bewoners en anderzijds dat de geleverde materialen ook gebruikt worden voor de bedoelde toiletten. Inmiddels zijn via deze constructie al meer dan 200 toiletten gebouwd in Champei. Dit alles dankzij acties van Jaap & Vrienden, Lionsclub Wodancella, basisschool De Oase, basisschool St’ Bernard en stichting Aqua For All.

Irrigatie

Omdat de commune Champei in een zeer droog deel van Cambodja ligt, is het voor de boeren haast onmogelijk om twee maal per jaar rijst te oogsten. Een tweede rijstoogst per jaar zou de bevolking een enorme economische boost geven en de levensstandaard binnen de commune beduidend verbeteren. Ook hiervoor zijn we nog steeds aan het zoeken naar een passende oplossing, welke mogelijk een goed werkend irrigatiesysteem zou kunnen zijn. Ideeen en suggesties zijn altijd welkom!

Scholing

In het dorp Praek zijn we in 2009 gestart met het geven van Khmer les voor de allerkleinsten. Hiervoor hebben we een klein schooltje van bamboe hebben gebouwd, wat op het terrein bij ons vrijwilligershuis staat. De lessen bleken een groot succes en inmiddels is er een tweede schooltje bijgekomen. In het nabij gelegen dorp Muen Protchan hebben we in 2012 een derde schooltje gebouwd, waardoor het dorp over een eigen school beschikt en de kinderen niet meer in Praek naar school hoeven.

Naast het geven van de zeer belangrijke Khmer lessen, zijn we ook hier gestart met geven van gratis Engelse lessen. Het geven van Engelse les geeft de kinderen de kans zich verder te ontwikkelen en zijn wij als organisatie beter in staat om met de leerlingen te communiceren. Vanwege het grote succes van de Engelse lessen, kunnen we deze combineren met het op speelse wijze voorlichten van basisregels m.b.t. ondermeer Hygiëne en diabetis en kunnen diverse thema’s makkelijker besproken worden. Dit zou zonder Engelse taalkennis van de kinderen een moeilijke opgave zijn voor onze vrijwilligers.

In de grote steden van Cambodja wordt meer aandacht besteed aan Engels en voorlichting, maar op het platteland is dit vaak niet aan de orde. Zonder steun van buitenaf leven de dorpsbewoners vaak gedwongen in armoede en is er zo goed als geen toekomstperspectief.

Sewing Project

In 2013 zijn we met ons sewing project gestart. Dit project bedoelt om werkgelegenheid te creëren en mensen de mogelijkheid te bieden inkomsten te genereren met datgene ze hebben geleerd in ons naaiatelier. Het naaiatelier is een mooi gebouwtje, speciaal aan de weg gebouwd, want het is ook de bedoeling dat de lokale mensen de mogelijkheid hebben hier hun kleding kunnen gaan laten maken en repareren. Van de tweedehands elektrische naaimachines uit Nederland, hebben we ook enkele tot trapnaaimachine omgebouwde staan. De meisjes en jongens, die uitgekozen zijn voor dit project komen uit arme gezinnen of zijn wees. Kijk voor meer informatie over onze leerlingen hier!

Nadat de eerste stiksels zwaren gemaakt op proeflapjes, werden er al snel vorderingen gemaakt. Er hangt een gezellig Cambodjaans sfeertje met een hoop gelach maar ook wordt er zeer serieus gewerkt. Het klasje en omgeving worden s ’morgens netjes geveegd en dan aan de slag. Er zijn veel heel veel lapjes stof, maar ook goed gevulde naaidozen, welke uit de container uit Nederland komen. Om 7.30u tot 10.30u wordt er les gegeven maar de 8 mensen die aan dit project meedoen zijn zeer gedreven en vandaag om 11.00 zit iedereen nog achter zijn naaimachine!

De hele dag is er contact met jan en de Cambodjaanse staf om het project zo goed mogelijk te laten verlopen en steeds te kunnen inspelen op nieuwe inzichten. Besloten is om de mensen met een armoedekaart eerst s ‘morgens te laten ontbijten.

Het sewing project is mogelijk gemaakt door diverse donaties en acties van/door Theo Timmers, Ton Schuit, Wim Bienen, Jaap & Friends en de stichting winkelopbrengst.

Toekomst

Scholing en werkgelegenheid creëren is een mogelijke oplossing, om uit het armoedige bestaan te kunnen komen. Buiten het feit dat het grootste deel van de bevolking boer is, zijn er verder weinig andere bronnen van inkomsten. Het starten van scholingsprogramma‘s is een eerste stap naar betere vooruitzichten voor de toekomst. We denken hierbij o.a. aan genoemde Engelse lessen en de omscholingen in ons naaiatelier, welke een mogelijkheid op meer zelfstandigheid in de toekomst bieden kunnen.