Lijkt het jou wat om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Cambodja? Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken bij het ondersteunen van onze projecten! Je leeft als vrijwilliger midden in een arme commune en gaat back to basis om op die manier kennis te maken met de echte Cambodjaanse leefstijl. Belangrijk is dat je in ieder geval zelfverzekerd, zelfstandig en enthousiast bent. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die les willen geven en de lokale leraren willen ondersteunen, medische professionals voor onze medische post, maar ook naar mensen met agrarische kennis om samen met ons de handen uit de mouwen te steken op onze moringa plantage.

vrijwilliger 01

Tot en met mei 2018 houden wij geen vrijwilligersdagen en plaatsen wij tot september 2018 geen vrijwilligers bij onze projecten. Dit alles i.v.m. de politieke situatie in Cambodja tijdens aangegeven periode.

Wie kunnen er aan de slag als vrijwilliger ?

In principe iedereen tussen de 18 en de 99 jaar. Zelfstandigheid is echter een pre omdat er veel ruimte is voor eigen initiatieven en ideeën. Wij zullen door informatie- en voorbereidingsdagen zorgen dat jij de juiste voorbereiding gehad hebt en weet wat je te wachten staat in Cambodja. Vervolgens zul je zelf de reis afleggen en op de projecten ondersteuning krijgen van onze lokale mensen.

ONDERWIJS & SOCIAAL
Je helpt bij het ontwikkelen en geven van Engelse lessen op verschillende scholen in de commune. Deze scholen zijn door ons gebouwd en wij hebben meerdere enthousiaste leraren in dienst die hier gratis Engelse les aanbieden aan kinderen en jongeren tussen de 5 en 23 jaar. De klassen hebben verschillende niveaus en de leeftijden verschillen tussen de 5 en 23 jaar. Naast de lessen is er ook veel ruimte voor sociale activiteiten zoals bijvoorbeeld een game day of sportdag.

MEDISCH
Sinds 2010 hebben we een medische post waar je als medische vrijwilliger op allerlei manieren kunt ondersteunen. In 2010 werden 21.321 patienten geholpen en het aantal patiënten stijgt ieder jaar, waardoor we mogen spreken van een groot succes. De diversiteit aan ziektebeelden is groot. Denk aan infecties, brandwonden, botbreuken, buikklachten, schurft, neten, hepatitis B, AIDS, ondervoeding, suikerziekte, problemen met de urinewegen, geslachtsziektes etc. Ook bevallingen zijn aan de orde van de dag.

Om continuïteit van medische zorg te waarborgen voor onze medische post, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers. We vragen niet alleen vrijwilligers voor medische ondersteuning, maar ook vrijwilligers die ondersteunen bij het inbrengen van de benodigde structuur.

EXTRA INFORMATIE VOOR MEDISCHE VRIJWILLIGERS

Als je als medische professional vrijwilliger wilt worden op de medische post, dien je in het bezit te zijn van een geldige BIG-registratie. Als vrijwilliger zijn momenteel werkzaam binnen de post; artsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Uitbreiding van andere expertises, voorzien van BIG-registratie, is bespreekbaar. De medische post bestaat uit een wachtruimte, behandelkamers en een aantal ligbedden. Er is een tuktuk ambulance aanwezig voor vervoer van patiënten naar een ziekenhuis in de stad. Tevens is er een uitgifte loket voor medicijnen. Werkzaamheden die je als vrijwilliger kunt verwachten zijn; het klaarmaken en verpakken van medicatie, uitgifte van medicatie, ondersteuning bij chirurgische ingrepen, wondzorg en het beoordelen van matig tot gemiddeld complexe aandoeningen. De ziektebeelden kunnen variëren van een simpele verkoudheid, flinke bacteriële huidinfecties tot bevallingen en fracturen. Een ander belangrijk aspect bij je werkzaamheden is het geven van voorlichting over en zorgdragen voor, algemene hygiëne binnen de medische post en daarbuiten.

AGRARISCH
Heb je ervaring in de agrarische sector dan kun je aan de slag op onze moringa plantage. De Moringa is een wonderbaarlijke boom. Het is een van de meest voedings stofrijke planten ooit ontdekt en is op diverse gebieden te gebruiken. Moringa Oleifera is extreem rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Dit maakt dat de Moringa bladeren een natuurlijke organische bron zijn voor de noodzakelijk vitaminen, mineralen en energie in ons lichaam. Buiten de verbazingwekkende voedzame waarden die de rijk is, bevat de Moringa Oliefera vele antioxidanten, antibacteriële stoffen, antimicrobial antitoxin en Antimycoticum materialen. Wil je mee werken aan dit project en ons komen helpen op het platteland in Cambodja? We kunnen nog altijd gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; op het land meewerken, het verbeteren van werkprocessen, documentatie maken en het verwerken tot eindproducten.

EIGEN VAKGEBIED
Heb je kennis op een ander vakgebied en heb je een goed idee om de leefomstandigheden van de mensen in Cambodja te verbeteren? Wij staan altijd open voor ideeën en gaan graag met je in gesprek hierover.

Wanneer kan ik gaan ?

Onze projecten lopen het hele jaar door en meestal is het dus mogelijk om te gaan in de periode die jou uitkomt. De minimale periode dat je kunt gaan is vier weken. Dit omdat het tijd kost om te wennen en het in het onderwijs belangrijk is dat er niet elke week iemand anders voor de klas staat. Zodra je zeker weet dat je wilt gaan, gaan we samen met jou kijken wanneer er plek is op het betreffende project. De meeste periodes zijn vrijwel altijd beschikbaar, alleen in de maanden juli en augustus kan het soms drukker zijn en is er niet altijd plaats. Neem contact met ons op om de beschikbaarheid te controleren.

Hoe ziet mijn tijd er uit in Cambodja?

De reis

We werken in twee communes die 350 km van elkaar afliggen. De een is in de buurt van Siem Reap en de ander onder Phnom Penh. Je reis start altijd in Siem Reap. Hier heb je een meeting met Jan, de oprichter van onze organisatie. Hij zal je voorzien van actuele informatie over de projecten en het leven op de communes. Medische en agrarische vrijwilligers zullen aan de slag gaan op de projecten bij Siem Reap en gaan met een tuktuk naar de commune. Voor onze educatie projecten zul je na Siem Reap naar Phnom Penh reizen en vanaf daar de tuktuk of bus nemen naar Takeo.

Back to basic

Je gaat als vrijwilliger back to basic en leeft zoals de lokale bevolking. Je woont in het vrijwilligershuis en hebt een eigen kamer met een stretcher en een klamboe. In je kamer is hangt een ventilator en heb je een stopcontact. In de badkamer staat een westers toilet en een grote bak water. Met een pannetje kun je water scheppen uit de bak met water om te douchen of het toilet door te spoelen. Even wennen misschien maar na een week weet je al niet meer beter!

Werk & vrije tijd

Op ieder project ga je vijf dagen in de week aan de slag, van maandag tot en met vrijdag. In het weekend ben je vrij om uitstapjes te maken of gewoon lekker bij te komen in de stad en te genieten een warme douche en airco.

Wat mag dat kosten?

Mocht je nog niet zoveel onderzoek hebben gedaan dan klinkt het misschien vreemd; betalen voor vrijwilligerswerk. Toch is dit heel normaal omdat zonder deze bijdrage de projecten niet kunnen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van de lesmethodes, het onderhouden van de scholen en medische post, de salarissen van de artsen en leraren etc. Belangrijk om te weten is dat wij de kosten zo laag mogelijk houden en er geen winst gemaakt wordt. De bijdrage betreft 440 euro voor vier weken (voor aanmeldingen vanaf 01-02-2016). Voor elke extra week vragen we een bijdrage van 90 euro. Hierbij inbegrepen is het verblijf van maandag tot en met vrijdag, begeleiding tijdens de projecten en de voorbereiding in Nederland. Bijkomende kosten zijn: vervoer van en naar de projecten, maaltijden en de kosten voor een Verklaring Omrent Gedrag. Gelukkig is Cambodja een erg goedkoop land vergeleken met Nederland en zul je geen bergen geld kwijt zijn aan deze zaken.
Wat is de volgende stap?

Klinkt dit allemaal als muziek in je oren? Stuur dan een mail naar volunteers@cambodia-dutch.org om je aan te melden. Elke laatste zaterdag van de maand organiseren wij een infodag waarvoor we je zullen uitnodigen. Hier zullen we je meer informatie geven over de ins en outs en vervolgens kun je beslissen om je definitief aan te melden.

Visuminformatie voor vrijwilligers en toeristen

Een (toeristen) visum voor Cambodja kun je bij aankomst aan de grens of op het vliegveld kopen voor 20 USD plus 2 pasfoto’s. Neem dit bedrag liefst in gepaste contanten mee, want pinnen is aan de grens niet mogelijk! Mocht je langer dan 1 maand blijven, neem dan een businessvisum. De kosten hiervan zijn 30 USD en kun je zonder probleem tot minimaal een half jaar verlengen. Het verlengen moet je direct bij aankomst in Siem Reap aanvragen, want de duur hiervan is 8 tot 10 dagen. Vertrekbelasting op het vliegveld bestaat sinds begin 2012 niet meer.

Vrijwilligerswerk met kinderen

Hoe als reiziger, maar vooral ook als vrijwilliger, tijdens je verblijf om te gaan met kinderen, kun je lezen via de volgende links:

Better Care Network Folder omgang met kinderen.
Child Safe Network Kindvriendelijk reizen.