Rita en Takeo weer veel gedaan en veel gebeurd

Hutje

We hebben een hutje gebouwd dankzij een donatie van Tjitske en Chantal. Het was niet gemakkelijk om te kiezen wie het hutje zou krijgen, er zijn nogal wat mensen die leven onder de armoedegrens en die heeeel graag een nieuw hutje willen.

Een vader met zijn drie kinderen is dringend toe aan een nieuw hutje, hij woont nu in bij zijn moeder maar in dat huis wonen al 11 mensen!

Ook de moeder in dawm dong met haar kind, leeft onder heel armoedige omstandigheden.

We besluiten het hutje te bouwen voor vader en moeder met 6 kinderen onder de 8 jaar, geen bron van inkomsten geen stukje rijstland, geen koe en de kinderen zijn niet groot genoeg om visjes of kikkertjes te kunnen vangen. Moeder geeft drie kinderen borstvoeding en is hier zowat de hele dag mee bezig. Ze heeft een baby en een tweeling van anderhalf. Het hutje staat bijna op instorten.

Als deze mensen hun oude hutje leeghalen om het hout wat nog goed is te hergebruiken, kunnen heel hun bezittingen in een emmer!!nergens rijst te bekennen ook geen schoon drinkwater in de buurt.

Het huisje wordt keurig gebouwd,een aantal oude mannen uit het dorp die ervaring hebben helpen mee. Binnen een week staat het huis. In de storrage hebben we nog kleding vanuit de container, die nemen we mee, met ook nog een muskietennet. Een Cambodiaanse voetbal op veer voor de kinderen. Tjitske en chantal het heeft even geduurd maar aan deze mensen is het zeker besteed, dank je heel hartelijk voor deze donatie maar ook voor jullie inzet in deze commune!

 

 

 

 

 

 

Foto links boven, het oude hutje, rechts onder, het hutje is klaar!

De buren geven zich ondertussen ook op voor een nieuw hutje, ook dat huis is het woord huis niet meer waardig….

Toiletten

Onder de toiletten die we weer gebouwd hebben zijn een aantal prachtige exemplaren! Je ziet dat sommige mensen er zo blij mee zijn en dat doet ons ook weer goed. Een van de toiletten heeft een prachtig klein bloemenperkje voor de deur, zie foto.

Een ander heeft in het stoepje voor de deur de handjes en voetafdrukken  van zijn kinderen in cement.

Er zijn toiletten bij die keurig recht en door een goede vakman gebouwd zijn maar vaak zijn er ook zoals de Cambodiaanse jongens dit noemen ‘dancing toilets’. De muren lopen wat scheef maar dat  maakt niets uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie of welke school wil er nog eens een actie ondernemen  voor meer toiletten in de dorpen van Takeo,  zodat we volgend jaar  verder kunnen bouwen aan ons plan om alle dorpen te voor zien van toiletten.

We hebben een enorme wachtlijst van mensen die graag een toilet zouden willen!!

 

.

 

 

 

 

In de dorpen Muen protchan en Phum Preaem zie je al veel toiletten van cambodia-dutch organization.

Onze kinderen en gezinnen die we ondersteunen.

Weiho; ons jongetje die als vier jarige een hersenvliesontsteking heeft gehad, in coma gelegen en daar epileptische aanvallen van heeft overgehouden, doet het wisselend.

Er wordt nog steeds naar een goede combinatie van medicijnen gezocht, de laatste tijd heeft hij veel minder aanvallen. Toch heeft hij zodanig gedrag dat hij op school jammer genoeg niet te handhaven is. Is dus de hele dag thuis…Het blijft zo’n schat van een kind met een stralende glimlach voor iedereen, zie foto onder.

 

 

 

 

 

 

 

Nichtje van een van de leraren;Ook epileptisch maar daar gaat het heel goed mee sinds ze medicijnen gebruikt, jammer, ik heb  geen foto van haar.

Dunne meisje met het hartprobleem;Blijft erg apathisch, veel slapen, weinig eten. Ze stond aan de waterbak zich te wassen, ook geen foto…

Thavy: ons kindje met het syndroom van down is een schatje, ze maakt iedereen aan het lachen met haar gekke gezichtjes trekken. Ze kan lopen  nu  is bijna drie en vader verteld dat ze het woordje Pa, kan zeggen verder niets en als ze dorst heeft, pakt ze vader bij de hand en loopt met hem naar de regenton!. Ze haalt vooral s’nachts moeizaam adem doordat ze een gat in haar hartje heeft en vocht vasthoud. Het is een heel net bescheiden gezin ik heb ook het idee dat ze niet genoeg te eten hebben maar moeder zal daar niet om vragen. Er is overigens alweer een baby geboren in dit gezin,wat nu uit vijf kinderen bestaat.

Het meisje wat door het gezin van haar tante opgevoed wordt; daar gaat het prima mee, ze gaat elke dag naar school. Hele arme gezinnen in deze streek maar  veel gezelligheid, onder een van de hutjes wordt door een meisje die bij ons op Engelse les zit aan hele kleine cambodiaanse kindertjeKhmer les gegeven! (De hele kinderschaar voor 1,25 dollar zeker 15 kinderen een ijsje gegeven.

Alleenstaande moeder met meisje; heeft last van aanvallen, ze heeft een enorme knobbel op haar voorhoofd, heeft het daar iets mee te maken, ze kan op dit moment niet werken op de rijstvelden.

Baby van de ouders die aids hebben; de baby ziet er goed uit, het is een stralend klein  meisje met flapoortjes, ze wordt op dit moment opgevoed door een oma in Muen Prochan, vader en moeder kunnen door medicijngebruik toch wat werken.

Denken jullie aan het tijdig betalen van de donatie, helaas zijn wij genoodzaakt te stoppen met het geven van voedsel en medicijnen!!

 Hok sreyli; het meisje met het enorme gezwel in haar gezicht, wilde graag naar een Khmer dokter in Phnom penh, dat zou 100 dollar kosten. Die kon haar gezwel weghalen zei ze….nu weten we dat de Khmer dokters best met kruiden en planten wat kunnen maar een gezwel weghalen wat er zo uit ziet als dit….nee daar geloofden we niet in.

Toch is er ondertussen een dokter in Siem Reap die redelijk positief gereageerd heeft en weet dat er mensen zijn geholpen met medicijngebruik, laser is helaas niet voor hande in Cambodia.

Ik ging afscheid van haar nemen en vertelde dat ik haar niet vergeet en door blijf zoeken, zei ze zo heel lief zoals cambodianen dat met veel gevoel kunnen zeggen;’I love you for ever’.

De tijd vliegt,er blijft nog een week over om zaken af te ronden, laatste keer naar de gezinnen die we ondersteunen dmv medicijnen of voedsel , afscheid nemen van de vele mensen die je ondertussen kent, de kindertjes van school die roepen ‘ hello Jij, rita´, als ik naar de markt ga….

Fons neemt het gelukkig over en blijft  voor drie maanden, het is al de tweede keer dat hij komt, dus die weet  hoe alles verloopt.

De nieuw opgezette Engelse les voor de kleintje:

Wat een goed aansluitende methode voor die kleintjes, ze zijn erg enthousiast, zijn heel enthousiast over de gebaren en geluiden die horen bij deze methodee drummen op de tafel bij de D, de O is een lichtknopje wat aan en uit gaat, hardop roepen ze;’O,O,O,O,O en de G is een waterpomp waar water uitstroomt. Samen roepen ze dan D,O, G, DOG. In 15 weken kennen ze 15 woorden en een aantal tricky words. Met een aantal aanpassingen gaat dit een prima lesmethode worden, hele hartelijke dank aan Pien garvelink!!

 

 

 

 

 

 

Groetjes Rita

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *