Update: doofstomme Chat een oog blind, container vervolg en Takeo opstart

Veel gebeurd!

Eindelijk hebben we de container los gekregen en de benodigde toestemming binnen, wel zullen we 14 dagen opslag moeten betalen totaal USD 180,- (Tja ook dat nog) het heeft veel voeten teweeg gebracht deze keer. De minister wilde niet tekenen en van het ene probleem rolden we in het ander probleem.

Iedereen ingeschakeld die ik maar kon benaderen. Een brief geschreven naar de secretaris van commissie van de staat die heeft een klacht ingediend bij de commissie van “Concerning” zoals dat hier heet. Via een bekende vriend via zijn donateur (een groot concern) uit de US kreeg ik eergisteren ochtend een telefoontje wat het probleem was met onze container. Ik had toen net de tax exemption via een kronkelpad ontvangen a USD 370,- !! via een klein tankstationetje afspraak met een wazig fuguur.

Deze man uit de US was erg vriendelijk en zij als er ook nog iets niet goed loopt of problemen bij een volgende keer container versturen, mail me direct dan zal ik even iets regelen daar bij de regering in Cambodia. Zo dat was duidelijk, hij gaf aan dat hij erg gerirriteerd raakt bij mensen en landen die Cambodia willen helpen en dan tegen werken hij kent enkele top stuken hier uit de regering en bedankte ons dat we zoveel voor Cambodia doen, ik zal deze man bedanken. Vanaf  dat moment liep ales soepel en snel.

as dinsdag komt de container vrij nadat ik eergisteren en gisteren alle clearance en andere papieren werk kon afwerken en het transportbedrijf heb bezocht dat de container gaat vervoeren. Eerst rijdt de container naar Takeo naar de markt “SamRouwng Young”, wij halen hem ongeveer via Kampot op en wijzen de weg. Op de markt SamRouwng Young laden we alles uit wat voor Takeo is en rijden dan door achter hem aan naar Siem REap dat zal woensdag aankomst Siem Reap zijn.

Rita, Maaike, Dave en Maartje hebben we zondag naar Takeo gebracht ivm de vertraging met de container. Daar verloopt alles goed en voorspoedig en iedereen is erg blij dat we er eindelijk zijn. Iedereen helpt waar ze maar kunnen, twee jongens slapen voor in het huis als bewakers over ons, leuk… Dave en Maartje hebben via donaties in Nederland het geld bijeen gebracht voor een kinderen bamboe klasje waar nu hard aangewerkt wordt, erg leuk en heel heel erg bedankt Dave en Maarje en al jullie donateurs. Veel foto’s en film volgen zsm ivm de drukte even hier geen tijd voor maar ze komen eraan.

Ook in CHHUK wordt hard gewerkt door Jop, Suzan, Yvonne en deze nieuw erbij Elise. Jop gaat deze week aan zijn 10e waterpomp donatie beginnen, niet te gevolven hoe blij de commune is. Suzan had er al twee gedoneerd daarmee hebben we hoog gescord in de commune. Als de container binnen is ga ik alles voorbereiden voor de bouw van het ziekenhuis, dankzij Wijngaard HEES en de school van Daan in Papendrecht en uiteraard de Wilde Ganzen die gemailed hebben dat ze morgenochtend maandag 26-10 het geld gaan overmaken. Allemaal hee heel heel erg bedankt !!!

Triest verhaal:

Chat onze doofstomme jongetje vd familie uit Takeo wat al ruim twee jaar hier naar een speciale school gaat, is aan een oog blind ! Op de terug weg donderdag laat uit PP naar Siem Reap werd ik gebeld dat zijn linker oog bloed in zat, hem direct door laten sturen naar het Angkor Childeren hospital maar bij aankomst was dat niet gebeurd. Direct de volgende ochtend met hem alsnog daarheen gegaan maar zijn oog was al blind. Ik heb de foto gezien vazn zijn oog maar er is niets aan te doen links is 100% blind, zijn rechteroog ziet hij 80% mee ! Na veel uitleg en onderzoek en overleg wat nu gaat de doktor maandag nog een onderzoek doen of het oogkanker is, wat hij vermoed en dan zal het andere oog volgens hem ook blind worden ! Of het is een geboorte afwijking of via een slag op zijn hoofd kan dit geburd zijn. Maandag weten we of het kanker is of niet. Wel zegt de dr dat er een grote kans aanwezig is dat het rechteroog ook blind gaat worden. Iets wat hier vaker voorkomt. Om die reden tevens afgesproken dat we iedere 3 maanden een rechteroog test laten doen om te zien hoe het gaat.

Moeder van Chat komt vandaag met spoed over vanuit Takeo om hem even te zien, morgen ga ik met haar naar de school van Chat uitleg geven en waarschuwen zoals ik dat ook hier bij iedereen bij de familie heb gedaan dat niemand zijn hoofd mag aanraken omdat de kans dan nog groter is. We moeten hem proberen duidelijk te maken dat zijn gezichts veld nu veel kleiner is geworden zegt de dr maar hoe moet je hem dat uitleggen ??

Ik heb een veiligheids brilletje voor hem gekocht zodat we geen enkele risico lopen, van die bril snapt ie niets maar goed. Maandag gaat moeder weer mee terug en oma nemen we dan weer terug vanuit Takeo naar Siem Reap zij wil Chat even zien, tjaa ook dat hoort er allemaal bij.

Veel kinderen zijn ziek in de familie op dit moment, sokchaan heeft een voet onsteking, Ny en Sopheap veel ziek. Sopheap heeft gehuild toen ik weg ging naar Takeo (14 jaar! ) dat is die jongen zonder ouders voor diegene die niet weten waar ik het over heb. Genoeg te doen !!

Groetjes Jan

Cambodia-Dutch-Organization

026, Phum Taphul, Khum Svay, Dangkum, Siem Reap, Cambodia.

Phone:(855) 63 965 328

www.cambodia-dutch.org

info@cambodia-dutch.org

Pictures from our projects:

http://s299.photobucket.com/albums/mm288/Cambodia-Dutch/Jan/

Photo’s for projects commune Khmnar Po (CHHUK, Roemdeen en Health care):

http://s299.photobucket.com/albums/mm288/Cambodia-Dutch/Jan/CHHUK/

http://s299.photobucket.com/albums/mm288/Cambodia-Dutch/Jan/SR-healtcare-commune-Khnar-Pou/

http://s299.photobucket.com/albums/mm288/Cambodia-Dutch/Jan/Roemdeen/ Photo’s for projects Takeo: http://s299.photobucket.com/albums/mm288/Cambodia-Dutch/Jan/Takeo/ https://www.cambodia-dutch.org/Newsletter.htm

Donaties: https://www.cambodia-dutch.org/Donaties_nl.html

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *