De eerste diabetische dag in Khna Po.

Tjonge wat een dag Maandag 17 September!

De eerste diabetisch dag in Khna Po.
Luos heeft om 06.00 Phea al gebeld dus die zijn wakker…..

Dr Lim Keuky was uit Frankrijk gekomen om mee te helpen, hij is Founder van CDA en specialist in Frankrijk voor Diabetici. Het hele medisch team van hem (5 staff) met wagen en equipement was aanwezig.

Om 07.00 gisteren ochtend reden hun achter onze wagen aan in de niet stromende regen maar gieten, ik hield m’n hart vast of er nog wel mensen zouden komen…..

We hadden toestemming van OD Damdek en PHD (Health departement Siem Reap), het blijft voor mij een raadsel waarom de overheid zo moeilijk doet als er een organisatie wil komen helpen.
We hadden tevens afgelopen week van CDA een copy papier gekregen om rond te strooien zodat iedereen wist dat we vandaag kwamen, 500 copies.

08.15 aangekomen en het was druk ! Mensen stonden al in de stromende regen te wachten.
Buiten dat het normaal al zo druk is in de kleine kamers merk je hoe nodig deze nieuwe kamers zijn.
Wat een strak goed georganiseerd team zeg ! petje af. Iedereen weet wat z’n job is in deze drukte. In moordend tempo staat alles klaar binnen en gaan ze beginnen. Mevrouw Lorraine die Dr Lim Keuky helpt is ook een rustig en goed overziende mevrouw uit Engeland die hem en hun organisatie mee helpt.

Tegelijk dat hun beginnen twee bevallingen achter elkaar en afgelopen nacht 3 bevallingen.

 

 

 

 

Gelukkig stopt het langzaam met regenen zodat de mensen ook buiten kunnen wachten.

In een kamer worden patiënten die denken dat ze suikerziekte hebben ingeschreven en krijgen een kaartje om hun nek met een nummer. De andere kamer wordt de lengte, gewicht en bloed druk gemeten en in de andere kamer zit de Cambodjaanse Dr die bloed prikt en kijkt of men suikerziekte heeft of niet. Alles wordt genoteerd.

Van alles komt er binnen van oma’s die onder 45 graden lopen, een man komt ondersteund verlamd binnen gedragen en ergens neer gezet, twee omas komen met wierrookstokje binnen en planten die rondom voor Boudha goed geluk. Monniken, maar ook alle soorten andere problemen waar Dr Kim ook geïnteresseerd in is. Een zwangere vrouw komt binnen en haar bloed druk is verontrustend (extreem) hoog, fikse ontstekingen waaronder een voet zwaar geïnfecteerd Dr Kim adviseerde direct door te sturen naar Siem Reap of Damdek etc etc.

Ze werken constant door zonder pauze.
Tussen door vraag ik of ze willen eten maar ze willen niet stoppen en alles eerst afwerken.

Rond 15.00 geven ze aan dat ze willen stoppen en of we nog een kleine meeting met onze lokale medische mensen mogen hebben. dat gaat nog niet zo maar 123.
Het blijven nog teveel eilandjes. Met veel overtuiging heb ik onze Mr Oeung verteld dat we echt een meeting moeten hebben omdat we hiermee doorgaan, we terug komen met medicijnen en controle en veel meer informatie willen geven aan hun en de lokale mensen hier.

Dr Lim Keuky vertelt dat ze uit de door hun verdachte mensen 120 patiënten hebben gecheckt en daarvan er 81 geen suikerziekte hebben
20 HTA (hypertension) komt heel veel voor ook in onze maandelijkse reports
4 HTA + DM (hypertension + Diabetes mellitus)
4 alleen suikerziekte hebben
Totaal 9 suikerziek op de 120 onderzochte. (standaard gemiddeld in Cambodja volgens Ms Lorraine.)

Dr Lim Keuky heeft uitgelegd dat ze eea gaan inventariseren, dan een data laten weten wanneer ze terug komen met medicijnen en die medicijnen niet gratis zijn.
Hoe we dat gaan doen met mensen onder armoede gaan we nog bekijken, op dit moment weet ik ook niet van deze 9 al of iet een armoede kaart hebben.

Dan zal hij gaan bekijken dat er een vaste dr van zijn staf bv maandelijks even langs komt en voor nieuwe educatie, de vaste suikerzieke patiënten te controleren en onze medische mensen blijven scholen. Ook stelt hij voor om in hun vaste (summiere) controle voortaan suikerziekte check gaan mee nemen (iets wat ik de aankomende database al geregeld heb:-).

Dat is natuurlijk voor onze mensen wat ! Weer iets erbij :-)).
Ik ga dit ook het district bespreken zodat het ook van hoger hand vast ligt.

Mbt hypertension komt teveel voor vertelde hij, teveel zout etc, ongezond eten etc.
Hij komt zelf terug om dit educatie verhaal te gaan opzetten bij ons t/m de mensen leren gezond te koken ! Hij gaat zelf koken !!

Ook gaat hij kijken dat hij toestemming krijgt (alweer nodig) om iets tegen hoge bloed druk te mogen doen in ons ziekenhuis, hij kan aan speciale medicijnen komen en zal me dat nog mailen, hij gaat toestemming vragen aan Departement health Care Siem Reap.

De standaard medicijnen zijn volgens hem niet goed, hij gaat er achter aan.
Buiten heb ik nog even na gebabbeld met het team en Dr Kim Keuky:
CDA (Dr Lim Keuky) wil van ons ziekenhuis een demo gaan maken als voorbeeld voor andere Health care’s in Cambodia, dus DVD’s met educatie, flyers etc laten maken.
Ik heb hem gezegd dat ik hier erg blij mee ben.

Een super goede en succes volle dag geweest ook de commune man kwam nog even kijken en weer opnieuw bedanken.
Buiten ook weer veel mensen bedankjes geven, leuk !
Zie de bijgevoegde foto’s….

of kijk hier…..

Groetjes
jan

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *