Baca Villa verhuisd

Beste allemaal,

Baca Villa is verhuisd naar een nieuwe lokatie.

Enerzijds liep het contract af over enkele maanden en moest ik iets doen anderzijds de kamers en het pand zijn oud en versleten en geld voor renovatie heb ik niet want er zou dan veel heel veel gerenoveerd moeten worden om weer enkele jaren vooruit te kunnen en de huidige eigenaar  wilde het contract niet verlengen dus……

Daarlangs was het aantal boekingen zeer snel dramatisch terug gelopen. Normaal heb ik in January al voor de zomer vacantie july en augustus zo  goed als volgeboekt en komen de boekingen voor het hoogseizoen November en December al binnen, nu in Mei totaal 6 boekingen binnen t/m end van  dit jaar. Alle kosten lopen door, vroeger kon ik dit nog opvangen door de lage CDO kosten maar die zijn nu ook hoog geworden per maand door de  vele verplichtingen vanuit de regering opgelegd.

Iedereen weet dat we met de brood nodige inkomsten van Baca Villa niet alleen de hele familie aan het werk houden maar ook de vele kids daarvan  naar school, medische verzorging etc betalen.

Het Baca boek met veel gebeurtenissen op deze lokatie is voor een deel gesloten. Wat is hier veel gebeurd.

Ik kan me nog herrineren als gisteren de kale lokatie, alleen afval, leeg pand en met de familie die 0 ervaring had, geen opleiding en nog veel  problemen.

In de straat waren we toen de enige met Smiley guesthouse, de rest van de straat waren bamboe shopjes en verkochten gebakken wafels of  koekjes. ‘savonds was de straat pik donker, geen verlichting.

De start was een kaal leeg vies en vuil betonnen pand en verder niets. Maanden lang heb ik Cambodiaanse guesthouses bezocht om uit te zoeken  wat je voor papieren moet hebben en bij wie je moet zijn en bij wie niet, rekenen en nog eens rekenen, Wekenlang met de eigenaar van Baca villa onderhandelen over de maand prijs. Maanden en maanden hard gewerkt 7 dagen per week, telkens opnieuw uitleggen wat wij als westerse willen  hebben als wij op vacantie gaan.

Tuin aanleggen (ook vreemd voor ze), restaurant bouwen, kamers van AC voorzien, bedden, tv’s etc voorzien. Een wereld ging voor de familie open. We hadden toen zelfs nog geen heet water in de kamers simpel omdat het niet te koop was.

Leren kleren aan te houden, behoefe op een toilet doen, schoonmaken een hot item, Cambodianen en schoon maken is iets waar je apart een boek  over kunt schrijven. Wekenlang heb ik als gast gespeeld, hoe je een gast ontvangt, wat je zegt als welkom, hoe een de kamer schoon moet zijn,  iedere dag 7 dagen per week. Inkopen doen en onderhandelen over de prijs.

Bonnen maken, genummerd en leren schrijven en geld afdragen, een heel ritueel, twee soorten ijs moeten we dagelijks een apart voor drinken  (gedesinfecteerd) de andere voor koeling vd groente en drinks, vreemd voor ze. Geld afdragen om nieuwe inkopen van te doen en alle rekeningen van te betalen. Niet kitsen, spuugen, plastic of sigaretten op de grond, anders mij een $ betalen. Iedere avond de Engelse lessen geven achter tussen de rommel, ook dat had hoge prioriteit hun Engelse kennis was toen nauwenlijks aanwezig. Een menu maken en een kok zoeken, niemand vd familie was kok. Nummers maken in de menu omdat ze niets begrepen van de kaart.

Ik met mijn twee linker handen de kok uitgelegd hoe je spaghettie maakt etc. handen wassen was ook voor deze kok vreemd voordat je eten maakt. Website maken met boekingen begrepen ze al helemaal niets van, visite kaarjes jammer van het geld vonden ze allemaal. De tuin maken een drama, alles werd telkens ergens anders verplaatst omdat ik het niet snapte volgens hun, alle planten en bomen in een hoekje  zouden de gasten veel mooier vinden.

Maanden lang met moeder en de kok inkopen smorgensvroeg op de lokale markt gedaan zodat we oa rode tomaten kregen en geen groenen zoals de  Cambodanen lekker vinden. Geen oude kippen kopen die dagen lang op de markt in de zon en vol met vliegen zitten maar levende kippen kopen die  zijn vers. De prijs op schrijven en ik zo leerde wat zijn de prijzen ook om de menu prijs te bepalen. Camodianen doen geen boekhouding, je koopt en is  het geld op oke jammer dan morgen weer een nieuwe dag.

Als iets defect is repareren, jammer van al dat geld dat vinden ze nog steeds.

Ik kan me de eerste gasten nog herrineren, 24 uur zat ik in het restaurant alles te volgen of de gast tevreden was en kon ik uitleggen dat we net  geopend zijn en hun engels aan gewerkt wordt ect. afrekenen volgen dat dat goed ging en dat het geld bewaard wordt voor te betalen….

Maar het was ook charmant zoals alles ging. Ze hebben veel geleerd en ik ook, geduld hebben !!

Nu dus naar een nieuwe lokatie, een hele mooie grote tuin waar we al heel veel tijd aan hebben gespendeerd, bijna de hele tuin is mee verhuisd, een  heel mooi huis maar wel met maar 4 kamers voor de gastenmaar wel hele mooie grote kamers waarvan twee met een veranda en uitzicht op de tuin.

Op dit moment zijn we voor ons zelf en CDO kleine kamers buiten aan het bij bouwen.  Ook voor de fam en kids niet niet zo eenvoudig want het familie huis en de scholen liggen ver weg maar het kon niet anders, de prijzen in Siem Reap centrum zijn veel te hoog geworden, we betalen hier beduidend minder en lage vaste lasten zijn zeer belangrijk.

We hopen jullie allemaal hier welkom te mogen heten en dat jullie kunnen genieten van de mooie omgeving en de geweldige mooie kamers met zitjes.

 

 

 

 

 

 

Ook in de tuin overal zitjes en genieten van de bloemen, vlinders en vogels ec.

Het nieuwe onderkomen ligt voor de mensen die SR kennen achter de lokale markt Phsa Leu.

Onze Robert is volop met de nieuwe web site bezig dus binnenkort weer een nieuw Baca Villa website.

Maar eerst nog veel heel veel verhuizen, wat een troep en rommel overal. Bijna 8 jaar gespaard :-))  Alles wordt met tuk tuk’s verhuisd, alles in plastik zakken en hup op een grote hoop in het nieuwe huis Jan zoekt het wel uit.

Maar de 4 kamers zijn klaar, de twee voorste kamers met heel mooi Cambodiaans hout gesneden bedden, toilet tafel, kleren kast ec, zijn met LCD  cable tv, dvd player met films, een koelkastje, mooie badkamer met ligbad, buiten een zitje op de veranda etc etc.

Ook een hele mooie keuken, niet zoals in de oude Baca. Zelfs met heet water in de keuken, vele kastjes. Die zie je niet veel in Cambodia.

Later als we centjes hebben maken we van de hele grote kamer boven op de eerste verdieping een dorm, 5 bedden, een zit hoek en een mooie grote  badkamer is er al, daar kunnen families met kinderen, groepen, vrijwilligers etc overnachten.

Aan een bamboe restaurant in de hele mooie tuin wordt gewerkt. In de woonkamer is ook een grote zit hoek met tv aanwezig.

Zegt het voort zegt het voort want we hebben dringend gasten nodig in het rustige Cambodia nu!!

Groetjes van ons allemaal en tot in ons nieuwe onderkomen!

Jan

Kijk alvast eens naar de mooie website (nog niet helemaal af hoor maar super mooi gemaakt, dank je Robert! ) www.baca-villa.com

Nieuw adres:
Baca Villa
Tavean, Bhom Bay Khum Sala Kamroeuk, Dangkum, SIEM REAP, CAMBODIA
Phone : 063 – 965 328 / 012 – 766 357
www.baca-villa.com
info@baca-villa.com

You Might Also Like

2 thoughts on “Baca Villa verhuisd

 1. Hallo Jan,

  Naa een tijdje ‘radiostilte’ probeer ik weer een beetje betrokken te raken bij het CDO, lees dus net het bericht over jullie nieuwe pand.

  Gefeliciteerd met jullie verhuizing, het ziet er super goed uit! Een hele verbetering hoewel jullie vast met weemoed aan de ‘goede oude tijd’ zullen terug denken. Het oude Bacca Villa was een warm welkom in een snoeiheet Cambodja en ik vertrouw erop dat jullie het warme welkom weer zullen doorgeven.

  Ik hoop het, met de tijd het met, zelf te kunnen aanschouwen.

  groetjes
  Nicolet

  1. Hallo Nicolet,

   Leuk he ! ja we hadden geen keuze teveel onderhoud en teveel hoge lasten en einde contract
   Je moet iets maar ook hier werken we allemaal weer keihard om het iedereen naar de zin te maken.
   Hele mooie kamers, een hele mooie tuin etc etc :-))
   Ik hoop je snel weer te zien hier.

   groetjes
   jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *