Update Health Care Khnar Po

24-11-2009

Allereerst wil ik Janneke en Jan-Willem van harte feliciteren met de geboorte van hun PIEN ! Ik zelfs de geboorte kaart ontvangen hier, niet te geloven. Nikki is de trotse grote zus. Papa en mama zijn natuurlijk erg trots. Dat kan ik me goed voorstellen !!

Julie allemaal heel erg veel geluk en geniet er goed van !!Dankzij hun : Wijgaard “HEES” en Daan van de school in Papendrecht en de Wilde Ganzen was dit allemaal niet tot stand gekomen, jullie nogmaals heel erg bedankt allemaal.

Update Health Care Khnar Po
Geld ontvangen van Wilde Ganzen, start bouw medisch centrum Khnar Po in week 23-11-2009

Eindelijk het contract getekend in Engels en Khmer, hij vraagt USD 5800,- (USD 800,- duurder als gebudgeteerd) ik kom er niet anders aan, vele komen gewoon niet en willen zo niet werken alleen met hun bedrijf maar dat wil ik niet.
Ik wil absoluut dat de commune bewoners komen mee helpen dan duurt het maar iets langer maar daar leren ze teminste iets van.
Ik gok op de materialen prijzen dat die iets gedaald zijn en ik zo binnen de begroting kan blijven.
Bij navraag de laatste dagen in allerlij bouw shop ziet het eruit dat de prijzen iets gedaald zijn dus we gaan ervoor.

Ik hoop nog steeds dat NCDO mee gaaat anders wordt het erg moeilijk en zeker niet afgewerkt met watervoorziening, stroom en verlichting, keuken, toiletten, wachtkamer etc etc.

Leuke dag geweest, vroeg op want vandaag wordt het eerste materiaal gebracht en gaan we beginnen aan de bekisting.
Iedereen belt al vroeg naar Phea hoe laat we aankomen.
Betonijzer in allerlij dikte, 44000 stenen en 10T cement wordt er gebracht, pakken met spijkers en vrachtwagens met zand en kiezel.

Als we aankomen is iedereen er al en zijn er honderden vragen, zelfs drie mensen komen aan lopen dat ze ziek zijn.
Iedereen uitgelegd dat we nu eerst gaan bouwen, een oma met een jongetje met weer opnieuw een extreme grote testikel sturen we naar het Angkor Childeren Hospitaal (dat komt toch ook veel voor, vreemd).
Ik geef ze 20.000 Riel voor vervoer zelf te regelen en eten.
Een vrouw met een oog vraagt of we ook een andere nieuw oog hebben, tja ! Uitgelegd dat we dat nu niet hebben maar ook niet als het ziekenhuis klaar is.

Altijd moet er een ceremonie worden gehouden als je iets gaat bouwen dus:
Er ligt een klein doekje in het midden van het te bouwen MC en daar ligt en varkenskop in een schaal rondom mooie gemaakte Boudhistische tafereeltjes met bakjes met rijst, sausjes, een vieze oude uitgedroogde kip en nog wat raars. De wierrook stokjes worden aangestoken. En iedereen baabbelt over het ziekenhuis, alles wordt in een kom gedaan en met lokale drank vermengd en met wierrookstokjes ingewijd, erg mooi. Zie foto’s. Alles voor veel geluk !!

Weer met de bouw verder, waar exact gaan we het bouwen, na veel gemeet en overleg is de plaatst bepaald en we hebben plaats genoeg dus geen probleem.
Iedereen komt kijken alle directeurtjes van alle dorpen, hoofdmannen en bewoners praten honderduit en danken telkens opnieuw dat we dit gaan bouwen. De directeuren klagen over het halveren van het aantal leraren op hun scholen (de overheid heeft besloten om het aantal leraren wat al ver van onvoldoende was nu met 50% te korten waardoor de overvolle klassen van minimaal 70 kinderen per lokaal te veel van het goed is geworden).

Iedereen inclusief de directeuren zeiden dat ze mij graag als Communne man in de regering zouden hebben….leuk. Ook hun klacht is als er al organisaties komen ze slecht naar hun luisteren en zo weer zonder iets te zeggen verdwenen, ja dat klopt daar weet ik alles van.
Opnieuw danken ze me 1000x keer dat we zoveel doen in de commune, erg leuk en charmant !
De Hoofdman van CHHUK steekt het niet onder stoelen of tafels en zegt “Khnom Sabay Chat Tsjraaan” (Vertaald ik ben heeeeeeeel erg blij).

Een directeur van het Bhos dorp vraagt of ze de volgende keer ook een waterpomp kunnen krijgen, de oude waterpomp is nu kapot. Ik zet hem op mijn lijst heb ik gezegd, het is inderdaad een grote school.

Na de middag is de bekisting al klaar en alle lijnen uitgezet, te gek zoals ze dat doen met zo weinig gereedschap, een bijl en wat touw ligt er.

Ik heb gevraagd of de broer (Phooun) van de moeder van Baca Villa uit Takeo mee komt helpen met de bouw hier zodat als straks EWB terug komt hij meer kennis heeft om te metselen dat was een vraag vanuit EWB.

Morgenvroeg weer vroeg terug om alles strak te volgen !

25-11-2009
Al vroeg weer naar de bouw ivm de hout man uit het dorp dawnslongsleng komt (een van de communen dorpen) hem wil ik vragen of hij de deuren en ramen met kozijnen kan maken en vooral voor hoeveel veel.
Hij vraagt USD 1300,- en zegt het hout is duur en moeilijk aan te komen, ik vraag hoe het hout heet hij zegt ” Cheu Pchechak”,  in CHHUk gebruikte we “Cheu Khokie”) en daar was ik erg tevreden mee erg goed hard hout als je dat insmeert met naturele verf gaat het heel lang mee.
Hij en andere zeggen dat Cheu Pchechak nog veel harder en duurzamer hout is en daarom ook meer kost.
Ik vraag hem dat ik in CHHUK voor USD 1500,- 48 schoolbanken, twee deuren en 6 ramen had dus ik dit te duur vind.

Het is lange tijd stil niemand zegt iets dus zeg ik maar iets over de bouw dat het goed gaat en wacht totdat hij iets zegt, dat duurt erg lang…..
Uiteindelijk zeg ik USD 1100,- maar hij zegt nee. Ik vraag hoeveel wil je dan hij blijft op USD 1300,- zitten ik zeg USD 1200,- oke zegt is goed. Ik stel een contract op en hij tekent, oke dat is geregeld en goedkoper als gebudgeteerd dus weer ietjes terug van het constructor tarief !

Er moet nog een vrachtwagen zand komen zegt de constuctor, oke zeg ik is goed.
Alle kuilen zijn gegegraven wat een beestachtig karwij het is erg heet en de grond is keihard, er wordt wat afgezweet.
Alle betonijzers zijn bijna gevlochten ze werken echt ongelooflijk door in die hitte.
Ik heb gevraagd of ze iedere dag de planten en bomen ook water geven zodat we straks ook mooie planten en bomen hebben groeien als we open gaan.

Het zijn een leuk stelletje mensen, vandaag een andere groep als gisteren zie ik, goed !
De hoofdman van CHHUK had een bruiloft en kon niet komen werken, ja ja zeg ik 🙂

We gaan weer terug om de prijzen van de deur sloten, de toilet, en sluitingen van ramen te vergelijken en een wagen regelen dat we alvast de grote ziekenhuis spullen in de opslag in CHHUK zetten dat staat stevig achter slot en grendel en zo krijg ik wat meer ruimte in Baca Villa 3x kamers staan nu nog vol met va alles uit die 40T container en kamers kan ik nu goed verhuren.

Nog drie fietsen snel laten opknappen 3x meisjes moeten nu zover weg komen vanuit de bossen van Bhos Thom dat de principel gevraagd heeft of we geen drie fietsen hadden, die gaan dus morgen ook mee, wat zullen ze verrast zijn als ze de fietsen zien, zal er foto’s van maken.

Morgen gaan ze het betonzijzer plaatsen en vol storten met beton dus willen we vroeg gaan kijken….

Alle foto’s kun je hier vinden en worden dagelijks door mij aangevuld:http://s299.photobucket.com/albums/mm288/Cambodia-Dutch/Jan/SR-healtcare-commune-Khnar-Pou/

Wordt vervolgd
Groetjes
Jan

You Might Also Like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.