Een terugblik op mijn tijd in Cambodja november en december 2013

Tijdens een van de tochten die jan en ik maken door de communes komen we bij het healthcare aan, het is 11.00u en zit onze medische staf aan het eten. We lopen door het nieuwe aangebouwde stuk en zien dat het in gebruik is genomen. Er wordt in de hoek nog een nieuwe toilet bij gebouwd speciaal voor de zwangere moeders. De gebouwen hebben een goede constructie en blijven er mooi uitzien!

[one_fourth first]Health Care Chhuk[/one_fourth]

[one_fourth]Health Care[/one_fourth]

[one_fourth]Health Care Arts[/one_fourth]

[one_fourth]Tuk Tuk Ambulance[/one_fourth]

Die ochtend zijn er 25 patiënten geweest, 2 bevallingen s’nachts en 1 die ochtend. De dokter laat ons de medicijnen zien die door het district gebracht zijn, minimaal weinig, jammer genoeg maar ja er is in ieder geval iets. Dan vertelt hij dat hij ook medicijnen heeft gekregen, 2 soorten voor de 5 mensen met TBC in de commune. Meestal zijn dit mensen die ook HIV geïnfecteerd zijn. Daar schrikken we toch weer van. De tuc tuc ambulance wordt regelmatig gebruikt.

We lopen rond in de tuin en zijn toch trots op het resultaat van deze kliniek alhoewel het ook vaak voor jan knokken is om iets gedaan te krijgen van de ietwat halsstarrige dokter. Het uur Engels onderwijs voor dit medische team zijn we gestopt maar zouden dit eigenlijk weer moeten opstarten. Wat heel goed werkt zijn de zonnepanelen, ze werken altijd en er is nooit iets mis mee, gelukkig! Mr Oan vertelt ons later dat in januari 2014 we een hogere status krijgen voor dit healthcare.

De familie Reph

Familie RephDeze familie is een van de families op de dorpen die we ondersteunen. Moeder met 4 kinderen (vader gestorven) wordt ondersteund door Yvonne en krijgt rijst en vis. Haar oudste zoon 14 jaar wilde niet meer naar school en heeft een nu baan op de moringa boomgaard in het dorp Phum Bhos van onze organisatie. Hij onderhoudt de bomen, zorgt dat er geen insecten op komen geeft water en wiedt onkruid. Zie foto rechts. Het is een harde werker en altijd bezig. Op de foto met blauwe krama om zijn hoofd, staat hij bij de krhujoen die tijdens het rijden een linkse afwijking had te repareren. Een van zijn jongere broertjes komt bij hem eten, zie foto links. Zo heeft dit gezin toch een bron van inkomsten. Hoeven deze jongens niet naar de stad of illegaal naar Thailand om werk te zoeken.

Rijstland van moeders voor microcrediet

Dan vertrekken we met de kruhjoen zie foto en houten kar erachter naar de rijstvelden van moeders voor microcrediet. Dit stuk rijstland ligt in de commune maar ver weg naar achteren en de weg is vrijwel onbegaanbaar. Achter in de houten kar zitten jan en ik en een aantal Cambodianen waaronder vader van de familie die helemaal trots is op dit rijstland! Er is voor het eerst rijst op gezet en het is altijd afwachten hoeveel rijst eraf komt. Op de foto loopt de Tsjiehe, oudste zoon van de familie Reph voorop om te kijken waar het water het laagst en we het best die kant kunnen kiezen met de kar. En dan ben je er, wat een stilte en wat een weidsheid, niets dan rijstvelden. De familie heeft de rijst geoogst maar ligt nog te drogen op het land, het is nog even afwachten of het dit eerste jaar al een redelijke oogst is. Als er op dit land een tweede oogst mogelijk zou zijn….maar dan moet er water genoeg zijn ook in het droge seizoen.

[one_fourth first]reparatie[/one_fourth]

[one_fourth]Ossekar[/one_fourth]

[one_fourth]land transport[/one_fourth]

[one_fourth]Rijstplant[/one_fourth]

Op de terugweg bezoeken we het vrijwilligershuis waar mark, Remco en Jacob, drie vrijwilligers net terugkomen van het lesgeven op de scholen. Ik vraag of ze bij Signoon incontinentiemateriaal kunnen afgeven, daardoor kan dit meisje met een dwarslaesie weer naar school! Voldaan gaan we terug naar Baca-villa.

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *