Vrijwilligerswerk Cambodja

Ervaringen van vrijwilligster Mabel

Na het eerste weekend rustig aan gedaan te hebben in Siem Reap en de stad te hebben verkent. Zijn we vandaag aangekomen bij het vrijwilligerswerk. Eerst was er de meeting met Jan, de oprichter van de Stichting Cambodia-Dutch. Jan vertelde ons over onder andere de verschillen in de cultuur en mentaliteit van de lokale mensen. De lokale mensen hebben compleet andere zorgen dan wij in Nederland en leven echt van dag tot dag.

Samenvatting reisverslag Mabel Wijnen In Cambodja

Dit werd al gauw duidelijk doordat we om 3 uur hadden afgesproken om de lessen voor te bereiden. De eerste klas zou beginnen om 4 uur. De voorbereiding liep helaas een uur uit doordat we er nog niet helemaal uit kwamen bij het maken van een schema. Het eerste uur hadden de kinderen dus geen les en dit vond ook niemand een probleem, om 5 uur gingen deze kinderen zelf gewoon weer naar huis. Om 5 uur hebben Tamara en ik zelf een les gegeven aan de volgende groep kinderen. Na deze les kwam het volgende puntje, zelf vuur gaan maken om eten te koken.. Gelukkig kwamen een paar kinderen helpen met het maken van vuur en koken voor ons, zoals je ook ziet op de foto. Op de eerste foto is het huis te zien waar wij eten, de vrouw die ons normaal gesproken hierbij helpt woont hier zelf ook. De komende dagen zal ik nog meer foto’s maken van de mooie omgeving, mijn slaapplaats en verschillende schooltjes. Ook zal ik nog meer vertellen over de cultuur en de lessen hier op school.

Wonen op het platteland van Cambodja

Be prepared…… Dit is de plek waar wij slapen en wonen door de weeks. Op de eerste foto zie je het hutje van de buitenkant, we slapen op de boven verdieping. Aan de voorkant is het open. We slapen op een dun matje, onder de klamboe. Doordat het allemaal open is, is het ook erg gehorig. Op de andere foto is te zien waar het gezin onder ons woont. De grote armoede werd gister erg duidelijk. Doordat de stroom niet was betaald, was het afgesloten. Voor ons hadden ze gelukkig een oplossing bedacht, met verlengsnoeren hadden wij stroom vanuit de buren.

vrijwilligershuis

Op de laatste foto zie je de ‘badkamer’. Met de waterpomp wordt er gezorgd voor water in de bak, waarmee we ons kunnen wassen. Geloof me wat ben ik blij dat ik morgen weer voor een paar dagen een normale douche, wc en bed heb.

Dagtaken vrijwilligerswerk

Onze dag is zo ingedeeld dat we in de ochtenden meehelpen met het social work in de commune. In de avond helpen we ongeveer van 4 tot 6 met het geven van de Engelse lessen. Wat doen we tijdens het sociaal werk. We bezoeken samen met de leraren de armste gezinnen of gezinnen waar sprake is van ziekte. Samen met de leraren proberen we voedselpakketten samen te stellen die we bij deze gezinnen af kunnen geven. Denk hierbij aan pakketten met rijst, zout, suiker maar ook hygiëne producten zoals shampoo en wasmiddel. Ook willen we ons de komende weken gaan richten op hygiëne bij de kinderen. Zoals het organiseren van een lesje handen wassen, haren wassen of het aanleren om tanden te poetsen. Afgelopen week hebben we onder andere een schooltje bezocht wat ver van de stad af ligt en sprake is van erge armoede. Ook hebben we een gezin bezocht waarbij de vader uit een boom is gevallen en een dwarslaesie heeft opgelopen. Deze gezinnen willen we onder andere de komende weken gaan helpen. Als je zoiets hebt van ik zou graag iets willen doneren, stuur me dan even een appje. Alle beetjes zijn welkom!

Betere toekomst

Heerlijk weekend gehad in Siem Reap. Veel aan het zwembad gelegen, uit geweest, Cambodjaanse cocktail workshop gedaan en lekker verbrand. Merkte dat ik het weekend echt even nodig had om weer tot rust te komen en alle indrukken van de afgelopen week te kunnen verwerken. Nu de eerste dag er alweer op zitten. De mensen op het platteland leven trouwens echt van licht tot donker. Dit betekent dat ik nu om 20.00 uur al in bed lig. Ze staan om 6 uur op en rond 6 uur s ‘avonds is het alweer donker en niet meer zoveel Deze week waren 4 van de 6 leraren op cursus. Hierdoor werden heel wat minder lessen gegeven. Ook hadden de andere twee leraren het erg druk om mee wat te gaan doen. Dus we hebben van maandag tot donderdag meegeholpen met de lessen, dit is van 4 tot 6 uur in de middag. Daarvoor gaan de kinderen naar de Khmer school. De lessen die wij geven aan de kinderen zijn niet verplicht. Het is echt vrijwillig Engelse les, op de hoop voor een betere toekomst. Dit wordt op 3 scholen gegeven. In totaal aan meer als 300 kinderen. Op vrijdag zijn we samen met de leraren naar een ander schooltje geweest, waar geen Engelse les wordt gegeven. Hier om een voorlichting te geven over tandenpoetsen en haren wassen. Dankzij de donaties hebben we tandenborstels, tandpasta en shampoo kunnen kopen. Om bij ieder kind mee te helpen met tanden poetsen en haren te wassen. Je ziet bij verschillende kinderen dat deze nog bijna nooit hun tanden hebben gepoetst. Over een uurtje worden we al weer opgehaald en gaan we weer naar de stad.

educatief

Het is weer maandag en dat betekend vandaag al me derde week is ingegaan van het vrijwilligerswerk. Maar mijn derde week, betekend ook Tamar haar laatste week.:( Afgelopen weekend uiteindelijk niet zoveel gedaan, dit omdat ik niet zo lekker was geworden. Was van het eten en mindere hygiëne, maar gaat nu gelukkig weer helemaal goed. We zijn wel nog naar de bioscoop geweest en ik heb een goeie massage genomen. Een dollar voor een halfuur, is toch niks! De leraren zijn weer terug van cursus dus zijn er wat meer lessen die we mee kunnen lopen. Het is nog wel de vraag hoe we bij deze lessen komen, aangezien onze fietsen kapot zijn gegaan.. Hiernaast nog een leuke foto met de kids en hoe dol ze zijn op snap chat filters haha.

Volunteers

Feestdag in Cambodja

Gister was het wederom een feestdag in Cambodja, kroningsdag van de koning. Hierdoor werden er geen lessen gegeven. Ik had gehoopt dat er nog iets speciaals te doen was in het dorpje, maar helaas.. Om de tijd wat te doden ben ik gaan wandelen. Ik kwam een aantal kinderen tegen die samen kikkers aan het vangen waren. Ze zeggen dat de mensen hier kikkers eten, al ontkennen de leraren het. Ze staan wel op de menukaart, dus? Net als krokodil trouwens, vele restaurants beweren dat ze de beste krokodillen in de stad serveren. Vandaag waren gelukkig onze fietsen weer gemaakt. We zijn samen naar het ‘schooltje ver weg’ gegaan, dit is ongeveer 3 kwartier fietsen. Hier was het nogal een chaos doordat de leerlingen van verschillende leeftijden allemaal tegelijk in de klas zitten. Dus er zaten op een gegeven moment meer dan 60 kinderen in de klas. De lerares kwam ‘gelukkig’ een halfuur later aan als gepland en heeft ons kunnen helpen. Later nog een paar uur meegeholpen met een andere leraar. In de avond had ik besloten om pannenkoeken te gaan bakken en ben best wel beetje trots op het resultaat! Al hebben ze die van oma nog niet kunnen evenaren.

Dankzij de vele lieve donaties heb ik onder andere vandaag al 5 voedselpakketten uit kunnen delen. De pakketten worden uitgedeeld aan de armste families in de gemeenschap. Deze families worden iedere maand eenmaal gesponsord door de organisatie met rijst en andere voedingsmiddelen. De pakketten die ik nu heb uitgedeeld zijn extra. De pakketten bestonden met name uit hygiëne producten. Dit zijn voor de mensen hier luxe producten en worden dan vaak niet gekocht met het beetje geld dat ze hebben. Door deze te sponsoren en voorlichting over te geven hopen we dat de mensen ook minder ziek worden. Vanmiddag is het tijd dat ik mee ga kijken bij de Engelse les op de Pagode, dit is Engelse les voor de kleine monniken. Ben heel benieuwd hoe dit zal zijn! Morgenochtend ga ik nog 10 voedselpakketten uitdelen aan de andere kant van het dorp. Deze mensen wonen wat verder van de stad en zie je dat de armoede nog groter is.

Ervaring met vrijwilligerswerk

De eerste vier weken van me reis zitten er alweer op en dat betekend dat ik al klaar ben met het vrijwilligerswerk. Op dit moment zit ik in de bus van Siem Reap naar Bangkok. Deze busrit duurt ongeveer 10 uur, maar gelukkig zitten er maar 10 andere in de bus. Dus alle ruimte! Me laatste dagen vrijwilligerswerk waren bijzonder. Op donderdag heb ik afscheid genomen van de kids. Kreeg van ieder een dikke knuffel en nog een aantal lieve briefjes! Gisteren ben ik nog naar een boeddhistische ceremonie geweest bij de Pagode. Samen met de manager van de organisatie en de dokter noodle soup gegeten. Ondertussen was iemand van alles aan het omroepen en was het voor de ouderen tijd om de monniken wat rijst te doneren voor hun lunch. Wat ik heb begrepen is dat deze dag met name bedoeld was om geld in te zamelen voor de monniken. De monniken verdienen namelijk geen geld, maar zorgen ervoor dat de Pagode onderhouden wordt en mensen kunnen vragen of ze voor hen kunnen bidden. Om 11 uur was het alweer lunchtijd en kregen we rijst met van alles erbij. Ondertussen verstond ik niet zo veel van wat ze allemaal zeiden. Dus maar bij een paar kinderen gaan zitten die nog wat Engelse woordjes wilde leren. Daarna tijd om afscheid te nemen van het huis en de andere leraren. Deze vier weken waren een hele ervaring en het is ook zeker niet altijd makkelijk geweest. Maar ik kan hier zeker met een goed gevoel op terug te kijken. Nu tijd om te gaan backpacken, zin in!

Mabel was van 11 oktober tot 11 november 2019 als Vrijwilliger in Cambodja (Red.) Check voor meer informatie over Mabel’s reis haar website.

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *