Fietsen en schoolkleren voor Chhuk

Na lang wachten was het eindelijk zover. De uitdeel dag van nieuwe fietsen en schoolkleren voor de kinderen van CHHUK. Gesponsord door de Eureko Achmea Foundation.

Vanaf juli 2011 bezig met de voorbereidingen en vandaag is eindelijk de grote dag aangebroken! Veel pakketjes met kleren liggen klaar en de nieuwe fietsen zijn voorzien van CDO stickers. De dag ervoor nog alles gecontroleerd met Phea en de staff enkele beschadigde fietsen verruild voor goede exemplaren. Alle kids die of een fiets of nieuwe schoolkleren kregen hadden een uitnodiging gekregen. Weken lang vroegen de kinderen en de ouders aan Jan of ze ook een fiets of schoolkleren krijgen. We hebben zorgvuldig een lijst opgesteld, waar we ons strikt aan moeten houden.

De directeur van onderwijs van ons district, zijn assistent, alle directeuren van alle scholen, alle hoofdmannen en natuurlijk onze communeman zijn uitgenodigd. Onze plaatselijke medewerkers hebben onder leiding van Phea alles georganiseerd, waar we zeer trots op mogen zijn. Onder de aanwezigen zijn ook enkele buitenlandse gasten van Baca Villa, welke hun ogen uitkijken hoe alles gaat. De feesttent voor de ceremonie is klaar en de speakers met muziek lekker Cambodjaans hard. Alle aanwezigen maken kennis met mekaar, waarna de ceremonie kan beginnen, met vooraf het Cambodjaans volkslied.

We zien veel bekende gezichten. De moeder met 7 kids uit Khnalday, de moeder met 3 kids uit Somboth, we zien Lors, de dappere leerling die mager en slecht eet, de kleindochter van oma met drie kids uit Roemdeen, Mow Tsang, de super aardige bengel, die ver weg in Khnalday als wees rondzwerft.

De directeur houdt een lange speech en net als de communeman bedankt hij ons keer op keer. Hij spreekt lovende woorden over de lange periode die we al werkzaam zijn en wat we allemaal bereikt hebben. Het doet ons allemaal natuurlijk wel wat! We krijgen een certificaat van het departement van onderwijs overhandigd en tevens een certificaat van de directeur van de school in Somboth. We hangen ze in ons kantoor op, waar ondertussen al een behoorlijk aantal certificaten hangen.

We hebben de directeur uitgelegd dat we aan de school in Rhomdeng veel gaan werken, we starten met een nieuwe poort en de hard nodige toiletten. Verder komt er grote waterpomp en een kleine bibliotheek. Voor de secundary school in Bhos, de Somboth school en de school in Chhuk staat het vernieuwen van opslag op de planning. Tussendoor hebben we nog even vermeld dat onze medische post nu solar (zonne-energie) heeft welke ook is aangesloten aan de secundary school aldaar, waar hun 4 computers op kunnen draaien.

We ontvangen ontelbaar veel bedankjes, op de zo typische nette en beleefde manier van de Cambodjanen. De kinderen Neang en Noong laten maar al te graag aan iedereen zien dat ze mij (Jan) kennen, dus hangen veel rond bij mij, waarop Lhaom ze telkens weer wegstuurt. Een erg leuk spel om te zien. Na de ceremony hebben we nog een gezamenijk etentje met iedereen, enkel rijst, maar zeker leuk. Het was voor iedereen weer een geweldige leuke dag, welke nog lang bij zal blijven. Op weg terug nemen we alweer de planning voor de volgende 10 waterpompen, hoeveel hout voor de geplande hutjes en wanneer we een meeting hebben door.

Enorm veel dank aan de Eureko Achmea Foundation, Hans, Yvo en alle anderen die ons bij deze geweldige dag, waar we veel kids erg blij mee hebben gemaakt, geholpen hebben!Ga voor het complete fotoalbum naar ons Cambodia-Dutch fotoalbum

You Might Also Like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *