Ons Sewing Project in Takeo is gestart

Afgelopen week is ons sewing project, bedoelt om werkgelegenheid te creëren gestart. Er staat een mooi gebouwtje, speciaal aan de weg want het is de bedoeling dat de lokale mensen hier ook hun kleding kunnen gaan laten maken en repareren. Van de tweedehands elektrische naaimachines uit Nederland zijn nu naast elektrisch ook trap naaimachines gemaakt voor een paar dollar.

De meisjes en jongens, die uitgekozen zijn voor dit project komen uit arme gezinnen of zijn wees.

De eerste stiksels zijn gemaakt op proeflapjes. Er hangt een gezellig Cambodjaans sfeertje met een hoop gelach maar ook wordt er zeer serieus gewerkt. Het klasje en omgeving worden s ’morgens netjes geveegd en dan aan de slag. Er zijn veel heel veel lapjes maar ook goedgevulde naaidozen, uit de container gekomen, er kan volop geoefend worden

Om 7.30u tot 10.30u wordt er les gegeven maar de 8 mensen die aan dit project meedoen zijn zeer gedreven en vandaag om 11.00 zit iedereen nog achter zijn naaimachine!

Een van de meisjes komt uit een gezin met nog drie andere meisjes en het is armoe troef daar, ze ziet er slecht uit en moe uit en kan het bijna niet opbrengen om 3 uur te naaien, vandaag gevraagd of ze al gegeten had, nee dus… dan maar naar de eetshop “ noh men tsjoh “ eten.

De hele dag is er contact met jan en de Cambodjaanse staf om het project zo goed mogelijk te laten verlopen en steeds te kunnen inspelen op nieuwe inzichten. Besloten wordt om de mensen met een armoede kaart eerst s ‘morgens te laten ontbijten.

Gelukkig is Hok Srey Leak het meisje met het myoom in het gezicht terug gekomen van de confectie fabrieken in Kampong Thom. Ze maakte daar toiletten schoon 6 en een halve dag in de week! Ze is oudste van een gezin met 6 kinderen en is kostwinner daardoor. Vanmiddag gaan we bij vader en moeder samen met haar een contractje tekenen, zodat ze beloven er ook altijd te zijn.

Het moedertje uit Muen Prochan met een kindje, geen man, heeft een bult op haar voorhoofd en valt al voor ze binnen komt en kan gaan beginnen aan haar werk in de naaishop, buiten bewust zijn. Dit gebeurt vaker met haar en de vraag vanuit het dorp is of we haar mee kunnen nemen naar een ziekenhuis, de komende week nemen we deze moeder en nog een andere moeder en een baby mee naar het ziekenhuis. De ouders van deze baby hebben beide aids.

Met Miriam en Jeanette, 2 meer dan goede vrijwilligers, die ook in Nederland zeer actief zijn gaan we naar Phnom Penh naar de stoffen markt. Miriam heeft donatiegeld van veel mensen meegekregen en we kunnen dus lekker ons gang gaan en flink wat lappen kopen. We kopen vooral veel kinderstoffen en ruilen nog een trapmechanisme van een naaimachine om. Iedreen helpt heel goed mee, de leraren vertalen als we er met de juf van het naaiklasje niet uitkomen, wat voel ik me weer in mijn element, heerlijk om weer terug te zijn, het geeft zoveel voldoening!

<- De eerste tas is klaar! Ga voor meer foto's naar onze fotopagina van dit project.

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *