overvolle klassen,vervolg toiletten, regenseizoen, en geen water!!

Wat is het droog!!De boeren die hier hoofdzakelijk leven van de rijstteelt kunnen niets..er valt geen of nauwelijks regen dit jaar, dus geen plan om nieuwe rijst te planten. In droge grond gaat de rijst zo kapot en de grond is droog, barsten als in de woestijn zitten er in de zware kleigond.Nu geen rijst planten betekent, volgend jaar geen eten op tafel..

De rivier achter de huizen (meer een sloot) is nog steeds droog, soms staat er een gelig vies plasje in, het had al lang vol regenwater moeten staan, we zitten volop in het regenseizoen!!De omgeving die er normaal in deze tijd zo prachtig groen uitziet van de nieuwe rijst die geplant is is nu gelig dor.

De kinderen hebben vakantie van het khmer onderwijs en komen massaal naar onze engelse en hygiene educatie lessen.Op de rijstvelden kunnen ze niet werken te droog. Om 12.00u komen de kinderen tot 6 jaar, gisteren een opkomst van 95 kinderen in een klas lokaal!!Om 13.00u primary kids, liefst 75!!, zo ook de lessen later op de middag stamp en stampvol..Ja, deze kinderen gaan niet op vakantie dus wat doe je dan…naar engelse les!

Inbegrepen bij deze lessen zijn het tanden poetsen, handen wassen, het bezoeken van een toilet (als ze de rijstvelden op gaan en daar hun behoeften willen doen roepen we ze terug), hoe een toilet schoon te houden, het gebruik van een waterfilter en het belang ervan om deze te gebruiken voor drinkwater. En een beeje begrip voor hun eigen lichaam, ze weten soms zelfs niet waar hun hart zit..

tekenen van het contract

Het werken aan ons toiletten project gaat goed, natuurlijk moet er bijgestuurd worden maar de mensen reageren zo enthousiast dat het voor ons ontzettend veel voldoening geeft om dit te kunnen doen.Op de veranda van het vrijwilligershuis waar ik woon is het een drukte van belang. mensen komen naar boven gelopen en vragen “som bongkoen mooy” (alstublieft een toilet!) en zelfs ik weet dan wat ze bedoelen! Ze worden dan ingeschreven.

wachtende mensen op de veranda inschrijven voor een toilet

We werken¬† nu me een contract wat de mensen tekenen,¬† met een afdruk van hun duim veel analfabetisme hier. Daarin staat dat ze materiaal van ons krijgen om een toilet te bouwen van 1×1,5m en dat hij in tien dagen tijd gebouwd moet zijn. Dit werkt uitstekend!

Net vandaag zijn we aan 15 nieuwe toiletten begonnen en twee dagen geleden zijn de tien toiletten van afgelopen keer met witte spray en een sjabloon van cambodia dutch orginazation op de deur van het toilet gespoten. Aan de binnenkant hangt een hygiene kaartje, handen wassen na toilet gebruik enz. dit gebeurt als een officiele afronding van hun toilet.

Je komt meesterlijke taferelen tegen, een van de bewoners was zo trots op zijn toilet, hij had er zijn bed voor gezet en sliep voor zijn toilet! Wat we ook altijd doen om zeker te zijn dat de mensen de goede afmetingen gebruiken voor het toilet, (Heel vaak weten ze ook niet wat een meter is,, of willen ze graag een grotere toilet….)is stokjes plaatsen op een afstand van 1x 1.5m. Als we dan bij deze mensen komen liggen de afgehakte stokjes al klaar.

Regelmatig komen er mensen aan het vrijwilligers huis en hebben een baby waar ze geen voeding voor hebben (moeder geen borstvoeding meer door het harde werken op het rijstland enz.) dan wordt er gekeken of ze het echt niet zelf kunnen betalen en haal ik op de markt een blik babyvoeding a 10,- dollar, je snapt mijn bankrekening die slinkt aardig hier!!Veel ziektes, slechte voeding, vies water, wat hebben we het toch goed in nederland alleen beseffen we het niet meer..

You Might Also Like

2 thoughts on “overvolle klassen,vervolg toiletten, regenseizoen, en geen water!!

  1. Wat een goed werk leveren jullie toch!
    Ga zo door!
    Rita, ik kijk alweer uit naar je terugkomst. Ben benieuwd naar de verhalen enne.. heb nog wel wat uren voor je!

    Groetjes Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *