Takeo Sewing 2014

Voor 7.00 uur ’s morgens, voor het lesgeven begint, krijgen de studenten van Takeo sewing een ontbijt in het shopje en op het einde van de dag een dollar. Dit moet wel zo geregeld worden, op andere dagen moeten deze mensen op de rijstvelden werken van andere mensen om aan eten te komen, het zijn allen mensen die in het bezit zijn van een armoedekaart.

Laten we samen eens terug kijken op het afgelopen jaar 2013.

Voor de mensen die Takeo sewing financieel helpen opzetten en ook daadwerkelijk heel wat uurtjes in de naaischool hebben doorgebracht, voor hen kan ik zeggen, het project loopt prima. De school wordt netjes bijgehouden, de mensen voelen zich verantwoordelijk voor de naaimachines en materialen. Er hangt een rek vol met mooie zelfgemaakte blousjes en broeken. De commune is trots op takeo Sewing!
In het afgelopen jaar heeft onze naailerares uit het dorpje muen prochan les gegeven aan 8 leerlingen, ik heb ze afgelopen jaar aan jullie voorgesteld. Van deze 8 leerlingen zijn er vier met vlag en wimpel geslaagd! In augustus is deze lerares gestopt omdat ze hoogzwanger was. Helaas heeft haar kindje maar een paar dagen geleefd, het was te zwak, wat je vaak hoort hier. Ze wilde daarna nog een aantal maanden een opleiding volgen in Phnom Penh om nog beter te leren naaien. De dochter van de 2de commune man heeft het overgenomen als lerares en doet het perfect!

De mensen die de opleiding hebben afgemaakt, worden gecertificeerd.

[one_half first]Takeo Sewing 01[/one_half] [one_half]Takeo Sewing 02[/one_half]

Paauw, 18 jaar, onze weesjongen heeft het erg goed gedaan en is geslaagd! Wan, zelfde leeftijd ongeveer, hij wilde zo graag deze opleiding volgen en wilde echt niet meer naar de khmer school, hij maakt nu voor zichzelf een blouse en broek! Rhie (heeft gewerkt in de factory drie maanden maar kreeg niks betaald, chinezen sloten de fabriek en weg waren ze….)werkt keurig netjes en heeft gevoel voor kleur en design. En Socklay, ze is wel de ster van de hele opleiding, ze heeft het in de vingers en naait mooie jasjes en eigenlijk al alles, naait voor familie en bekenden en heeft hierdoor ook al een klein salaris!

Helaas een aantal is afgehaakt.

Soy kosol, de moeder met het gezwel is helemaal weer terug gevallen en zwerft door de dorpen, heeft weer epileptische aanvallen omdat het gezwel in haar hoofd aan het groeien is, we kregen haar niet meer gemotiveerd, jammer, ze is afgevallen!

Ook haar nichtje was te jong en niet gemotiveerd genoeg en bleef thuis. Herhaaldelijk werd ze nog opgehaald door Reth maar ze wilde niet meer. Jammer, ook gaat ze niet meer naar school.

Ook het weesmeisje werd van de opleiding afgehaald en moest gaan werken van oma.

Hok Srey Leak, het meisje met de myoom hebben we nooit meer gezien. Ze is midden in de nacht vertrokken naar Phnom Penh en zelfs haar moeder wist niet waar ze was. Teveel problemen in het gezin en je hoort dan vaak dat vaders of oudere kinderen vertrekken naar de stad.

Degene die de opleiding af hebben gemaakt met goed gevolg krijgen een certificaat en een lapje stof. Van harte gefeliciteerd!
Ondertussen zijn 8 nieuwe mensen gestart met de opleiding!

Een jongen, Poen Gosan, 15 jaar, komt uit het dorpje Makkaa, heeft ouders en vier broers en zussen. De jongen is slim en zeer gemotiveerd.
Jongen, Yong Visa, 17 jaar, komt uit het dorpje Makkaa, heeft ouders en vier broers en zussen.

[one_half first]Takeo Sewing 03[/one_half] [one_half]Takeo Sewing 04[/one_half]

Dan zijn er 2 zussen, Doad srey Pea en Doad srey lea, 19 en 17 jaar oud, komen ook uit het dorpje Makkaa en hebben ouders en 6 broers en zussen.

[one_half first]Takeo Sewing 05[/one_half] [one_half]Takeo Sewing 06[/one_half]

Een vrouw, Wan Sochien, 32 jaar heeft een man en 2 kinderen. Heeft een ongeluk gehad met de truck van de factory waar ze achterin zat en haar been is gebroken geweest, ze loopt mank. Haar man is soldaat in het leger en verdient….50 dollar, daar moeten ze van rondkomen met 4 mensen. Komt uit het dorpje Preimoel.

Een vrouw, Gnait Pollaa, 31 jaar, komt uit het dorpje Preimoel en woont met haar moeder en 7 broers en zussen waarvan 2 getrouwd.

Ieet Socklie, meisje 20 jaar leeft met haar moeder en 8 broers en zussen in Preimoel.

Socklay is nummer 8 en wil graag door blijven gaan met leren en wordt op den duur de teacher van Takeo sewing.

Al deze gezinnen hebben een poorcard number 1, dwz dat ze geen land en geen inkomen hebben en leven van dag tot dag. Deze groep is erg gemotiveerd, er wordt hard gewerkt maar zoals de Cambodianen eigen is, ook flink gelachen.

De teacher Els Sophea, is een goede lerares, voor in de klas staat op een bord uitgetekend hoe je een voorpand en achterpand met mouw zelf tekent. Ze roept ze dan allemaal bijelkaar en legt dit goed uit, mooi om te zien!

Op maandag 1 december 2013 zijn we een tassen project opgestart.

[one_half first]Takeo Sewing 07[/one_half] [one_half]Takeo Sewing 08[/one_half]

[hr_invisible]

Met de tuc tuc en 4 studenten naar phnom Penh 1,5 uur heen en 1,5 uur terug om naaimachines en materialen voor de tassen in te kopen.

Takeo Sewing 09In samenwerking met Angkor recycled een Cambodiaanse organisatie die ook de armoede op het platteland wil aanpakken en mensen aan een baan wil helpen, starten we dit project op. In de eerste maanden leren ze een aantal van deze tassen maken. De tassen zijn gemaakt van cementzakken, vismeelzakken en mest voor de lotusbloem enz. Mr Sna, (acht jaar werkzaam bij Angkor recycled) komt de vier geslaagde mensen van afgelopen takeo sewing kleding, deze tassen leren maken. Later wordt er een opdracht geplaatst van tassen die er gemaakt moeten worden, de mensen krijgen per tas betaald als ze er netjes uitzien. We hebben een goed gevoel over het verloop van dit project, zo kunnen we banen creëren voor deze mensen en zijn ze niet langer afhankelijk van hulp van ons. Beneden in het vrijwilligershuis wordt elektriciteit gelegd en 4 industrie naaimachines geplaatst. Als de rijst geoogst is en iedereen weer beschikbaar, kunnen we starten. Foto rechts, de eerste tas klaar.

Mogelijkheid 1:

Als mensen klaar zijn met de 1 jaar durende opleiding kleding maken, is er een mogelijkheid om aan te sluiten bij dit tassen project.

Mogelijkheid 2:

Je komt in de middaguren als er geen opleiding gegeven wordt, in het schooltje, kleding maken en kunt die verkopen zodat je eigen inkomsten hebt.

Mogelijkheid 3:

Als je geslaagd bent en je hebt de opleiding volbracht, krijg je op contract een naaimachine mee naar je huis.

Met een aantal lapjes stof en materiaal voor een eerste start, zodat je aan huis een naaishopje kunt beginnen. We bezoeken je elk jaar en kijken of je werkelijk een shopje kunt runnen.

Over deze mogelijkheden moeten we nog discussiëren.

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *