the toilets

Week van 14 juli

Het is genieten hier.Dit is toch wat ik altijd al wilde, het past zo bij mij en ik voel me er zo goed bij, al mis ik mijn familie wel…

Deze ochtend naar het khmer russia hospital gegaan daar ligt de jongen(zijn vader is veertien dagen geleden gestorven)hij heeft enorme plasproblemen,na de kijkoperatie komt hij intensive care op nog onder narcose, hij ademt niet meer en er stonden zeven familieleden om hem heen,moeder helemaal in paniek…ik maar roepen od panhaa (geen probleem), maar ik vond het zelf ook wel eng worden,ze sloten hem aan op een hartbewakings apparaatje gaven hem een klap in zijn gezicht en na een diepe zucht begint hij te ademen, hij was steenkoud en omdat je geen goed gevoel over de ziekenhuizen in Cambodia hebt is het toch een angstig geheel.De jongen vertelde dat hij z’n gestorven vader in de operatiekamer had gezien.(Mensen geloven in reincarnatie maar ook in geesten.)

viran, wacht op zijn kijkoperatie

Hoe de families zo close zijn, zo mooi om te zien, z’n hele familie was er en ze hebben een uur lang met zijn allen ieder een deel van zijn armen, benen enz. gemasseerd om hem weer warm te krijgen.

Morgen krijgt hij tests op geslachtsziektes en HIV, hij is 16 jaar!!Maandag haal ik de resultaten van de testen op en hopenlijk is het geen HIV, hoe ga je dat vertellen in zo’n gezin waar drie kinderen dezelfde problemen hebben!!

Ondertussen heeft er gisteren een moeder aan de deur gestaan met een jongetje van 8 jaar met dezelfde klachten met plassen! Misschien kunnen we meer mensen helpen door het onderzoek van deze jongen,als we weten wat het is, helpen met medicijnen. Voor de andere jongen waren we 200 dollar kwijt!De dokter vertelde dat dit vaak voorkomt dat een heel gezin geinfecteerd raakt omdat ze elkaars onderbroeken aandoen en wassen in koud water zonder waspoeder.

Jan is hier nu een week geweest en we zijn van start gegaan met twee proeftoiletten. We hoopten die af te hebben in een week, daar een draaiboek van te maken, en een fotoboek om de mensen stap voor stap te kunnen laten zien hoe je een toilet maakt en dan van start te gaan. We wisten al dat het niet gemakkelijk zou zijn maar in de praktijk loop je toch weer tegen een heleboel zaken aan die je van te voren niet zo inschat.Met een van de 2 toiletten zijn ze op de helft gestopt, er lagen andere karweien te wachten, wordt erĀ  dan vrolijk verteld..de ander ging veel langzamer, (geen ervaring)ook niet af maar wordt wel mooi. We moeten erg krap doen met ons materiaal en ook dat zijn ze niet gewend.

alles is handwerk,er zijn vier mannen nodig om de cementen ringen te plaatsen

De volgende toilet gaat bij het gezin komen van het meisje met het gezwel in haar gezicht. het gezin bestaat uit vader, moeder,en 8 kinderen, waarvan het meisje van 12 jaar de oudste is!Een erg eenvoudig gezin,ze willen dolgraag een toilet maar vader kan hem niet zelf bouwen. Als jan terugkomt over een week kunnen we opnieuw in overleg met mei khom, mei phom, leraren en bevolking voor een goede samenwerking.Wordt vervolgd..met de foto’s ging het deze keer niet goed volgende keer meer…

You Might Also Like

3 thoughts on “the toilets

 1. Rita,
  Wat een bijzonder verhaal weer! Ben beniewd hoe het nu straks verder gaat met de jongen en z’n broertjes… Verschrikkelijk!

 2. Hoi Rita,
  Ik heb weer geboeid je verhalen gelezen!
  En ook vooral de tekst waarmee je begint… Je hebt er heel goed aan gedaan om je hart te volgen en al dit goede werk te verrichten!
  Ben zeer benieuwd naar de uitslagen, zal duimen voor ‘goed’ nieuws.

  Groetjes Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *