Cambodia Covod 19

Nieuwsbrief maart 2021

Nu wij zelf in een Lockdown zitten vanwege Covid-19 en velen van ons pittige tijden doormaken is het misschien wat veel gevraagd om ook nog over de grens te kijken, zelfs helemaal naar Cambodja. Wie toch wil weten hoe het daar voorstaat, hieronder een deel van een verslag uit www.trefpuntazie.com van 31 januari 2021:

Corona en economie slaat toe in Cambodja

Economie Cambodja en Thailand naar dieptepunt: schulden lopen op
De economie van Cambodja is doordrenkt van schulden. Ondanks hallelujaverhalen over olie voor de kust keldert de Cambodjaans economie van dieptepunt naar dieptepunt. De grootste killer is de stagnatie van aanvoer uit China door de COVID-19 pandemie. Fabrieken in het Khmer-land zijn daardoor door hun voorraden heen. Met als resultaat gedwongen werkonderbrekingen, vertraging in het productieproces en massale ontslagen. Zelfs op eten wordt er bezuinigd, zegt NGO Licadho.
Vooral de toeristische en kledingsectoren zijn het hardst getroffen. De Wereldbank schat dat de Cambodjaanse economie in 2020 met twee procent en dit jaar met 4 procent groeit. Dat is laag in vergelijking met de consistente 7 procent gemiddelde groei in de laatste tien jaar. De toeristenindustrie is stil komen te staan omdat het internationale vlieg- en reizenverkeer is opgeschort. In de kledingsector zijn ondertussen tientallen fabrieken gesloten. Duizenden werknemers zijn nu werkloos, er is geen ander betaald werk voorhanden. Het afgelopen jaar zijn 129 textielfabrieken gesloten, wat neerkomt op zo’n 70.000 werknemers die hun baan en inkomen verloren.

Het bovenstaande heeft grote invloed op de bevolking. De Engelse lessen worden minder bezocht omdat de kinderen vaak op pad zijn om eten te zoeken voor hun familie, het is nu hard nodig om meer voedselpakketten uit te delen, om de mensen niet te laten verhongeren.

Onderwijs

We zijn dan ook blij om ook positieve berichten te kunnen schrijven: In de commune Khnar Po hebben we voor Run Sreylis, een heel slim meisje, een donateur gevonden die haar opleiding aan de universiteit in Siem Reap wil financieren.

Wil je meer van onze nieuwsbrief lezen?

Lees hier de hele nieuwsbrief maart 2021!

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *