Over ons


Doelstellingen & Acties

Doelstellingen

Stichting Cambodia-Dutch is opgericht op 6 juni 2008. Het is een Nederlandse non-profitorganisatie die samenwerkt met de Cambodia-Dutch Organization (CDO) in Cambodja. CDO ondersteunt in verschillende projecten de Cambodjaanse bevolking ter plekke. We richten ons vooral op de bevolking die op het platteland woont en die leeft beneden de armoede grens.

Hoofddoel van Stichting Cambodia-Dutch is het werven van fondsen en donateurs ten behoeve van onderwijs, water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en werkgelegenheid. Einddoel op langere termijn is ervoor te zorgen dat de bevolking zelfredzaam wordt en niet meer helemaal afhankelijk is van hulp van buitenaf .

Wat er aan vooraf ging

Jan Camp verkocht zijn bedrijf in Nederland, reisde door Azië en kwam in 2004 in Cambodja terecht. Daar kwam hij in contact met de Baca familie, waar hij zo verbonden mee raakte, dat hij besloot zich in te gaan zetten om hun levensomstandigheden te verbeteren. Jan woont en werkt er nog steeds en zet zich via de Cambodia Dutch Organization in om de allerarmsten te ondersteunen, banen te creëren, onderwijs en medische zorg te geven. Zijn zus Rita Camp is de drijvende kracht achter de Nederlandse afdeling: Stichting Cambodia-Dutch.

Jan Camp wist werkgelegenheid te creëren voor de familieleden, door een guesthouse met een restaurant te openen in het toeristische centrum van Siem Reap, onder de naam “Baca Villa”. Deze onderneming draaide een aantal jaren heel succesvol. Vrijwilligers van het eerste uur en andere gasten verbleven er naar tevredenheid. Toen het pand zo’n grote verbouwing nodig had, dat het werk niet meer lonend was, verkaste Jan met de familie naar een huis met een grote tuin aan de rand van Siem Reap. Hier begon Jan in 2012 te experimenteren met het kweken van krekels (een geliefd gerecht in restaurants aldaar) en hij startte met de eerste moringaboompjes in potten. Dit laatste project bleek uiterst succesvol. Jan is inmiddels verhuisd, hij heeft een grote moringafabriek gebouwd en hij heeft inmiddels 50 werknemers in dienst. Lees hier meer over het Moringa-project.

Onderwijs


Het geven van Engelse lessen en het geven van voorlichting m.b.t. gezondheidszorg. Door de lokale leraren in samenwerking met vrijwilligers.

Water & Sanitatie


Het slaan, onderhouden en repareren van waterpompen, het bouwen van hygiënische toiletten en het verstrekken van waterfilters.

Gezondheidszorg


Ondersteuning van het personeel in de medische post, het geven van voorlichting en zorgen voor betere medische zorg in de regio.

Werkgelegenheid


Zelfredzaamheid van de Cambodjaanse bevolking stimuleren, door het creëren van werkgelegenheid middels projecten met moringa en naaischooltjes.

Wat doen wij nog meer?

Wij zamelen goederen in, zoals kleding, gereedschap, speelgoed, boeken en huishoudelijke artikelen, die we verkopen in onze Shop Cambodja. Het winkeltje in Eindhoven is elke woensdag en zaterdag van 11u tot 16uur geopend voor de verkoop van deze tweedehands spullen. We verkopen ook fair-trade spullen uit Cambodja. Onze vrijwilligers in Eindhoven bedenken steeds weer leuke acties zoals oliebollen bakken, een Cambodjaans 4-gangen diner of een bloemenactie.

De Stichting