We gaan Jan Camp’s droom realiseren: ons nieuwe project “Better Life Education Farm“.

project

Een centrum voor groei en educatie, vlak bij de Moringa plantages. Plannen en ontwerpen liggen klaar voor woongelegenheid met een functionele ruimte voor educatie aan de boeren uit de omgeving, een kantoor voor het CDO en mogelijk ook een plek waar toekomstige vrijwilligers kunnen verblijven. Het doel is om de boeren in de omgeving te leren, naast het verbouwen van rijst, ook kruiden te planten zodat ze verzekerd zijn van een beter inkomen.

De kruiden zullen op een professionele manier worden gedroogd en verpakt, zodat ze klaar zijn voor de verkoop op de markten, maar ook gestuurd kunnen worden naar het buitenland. De kruiden zijn: citroengras, kurkuma, gember, limoen, witte kurkuma en natuurlijk nog moringa.

Tussenevaluatie Better Life Education Farm

Vanaf begin april is het project van start gegaan. De boerderij is gerenoveerd, het hout is hergebruikt. Er is een grote veranda aangebouwd waaronder de vergaderingen met de boerenfamilies plaatsvinden.

Project better life Cambodja

Per dorp worden boeren uitgenodigd bij de voorlichting over het telen van andere gewassen dan rijst. Na de voorlichting kunnen de boeren zich aanmelden en krijgen de eerste zaden mee. Het is verbazingwekkend dat veel vrouwen zich aanmelden. We zijn hierover bijzonder blij want vrouwen hebben in Cambodia nog een behoorlijke achterstand.

Better Life Project people

Ook is er gestart met het voorbereiden en inzaaien van het land dat als proeftuin dient en hoort bij de boerderij. Er zijn 2 solardryers geplaatst van verschillende grootte. Er worden al verschillende producten in gedroogd zoals lemongrass en chilipepers.

Better Life Education Products

De boeren kunnen zelf bepalen of ze hun producten aanbieden om te drogen of zelf op de markt verkopen, afhankelijk van de prijs. Het project verloopt volgens schema, soms is het weer de boosdoener en verregent de oogst.

Better Life Project Solar Dryers

De grote en kleine solardryer ——- Alle nieuwe gebouwen worden met een ceremonie ingewijd

Er komen al idee├źn naar boven om het gedroogde materiaal zelf te verpakken, wat ook weer werkgelegenheid zal opleveren. Commune better life education farm, is een 2 jaren project. Met enorme dank aan alle donateurs, zonder hen kan CDO dit niet realiseren.

Update: oktober 2023