In 2010 voltooiden we in samenwerking met de lokale bevolking en een plaatselijke bouwkundige het eerste deel van de medische post in de commune Khnar Po. We sloegen ook een nieuwe put voor drinkwater. Het doel van de medische post is om eerste hulp te verlenen, behandelingen te verrichten bij lichte aandoeningen en om geboortes veilig te laten verlopen. Inmiddels is de post flink gegroeid.

De Medische post in Knar Pho

De medische staf werd in 2010 nog gevormd door een hoofdverpleegkundige, een verpleegkundige en een vroedvrouw, geen van allen met veel opleiding. Een schoonmaakster zorgde voor een hygiënisch gebouw. Inmiddels bestaat het team uit twee medical officers, drie vroedvrouwen (waarvan twee met opleiding), één verpleegkundige, twee leerling-verpleegsters en een schoonmaakster.

aid

Salarissen

Cambodia-Dutch kon bij de start van de post dankzij de hulp van sponsoren voor de salarissen van het personeel en beperkte medische middelen zorgen. In containers werden hulpgoederen verzonden, zoals medische materialen, een in hoogte verstelbare onderzoekstafel en bedden en meubilair. Al snel werd de medische post dagelijks bezocht door vele patiënten uit de verre omgeving.

kinderen

Ambulance-tuktuk

Een zeer welkome aanvulling, was de aanschaf van een ambulance-tuktuk in 2012. Patiënten hoefden niet meer achter op de brommer naar het ziekenhuis in Siem Reap vervoerd te worden. Na jaren goede dienst, konden we na een donatieactie de tuktuk in 2020 vervangen door een prachtige, sterke ambulance.

medisch

Hogere status

Medio 2012 kregen we een officiële erkenning als centrum voor Health Care. We kregen ondersteuning van het gezondheidscentrum Damdek, dat voor de bevoorrading van de medicijnen zou gaan zorgen. Onze Health Care konden we begin 2013 uitbreiden met een nieuw gebouw: drie kamers voor moeder- en kindzorg, bloedonderzoek en het testen op aids en diabetes.

Voorlichting

In onze medische post wordt, ook vanuit de regering, aandacht aan voorlichting besteed. De medewerkers voeren bovendien het nationale vaccinatieprogramma uit. Heel enthousiast waren mensen over onze brillendagen, waarbij deskundige vrijwilligers een passend exemplaar uit de opgestuurde brillen zochten voor de mensen. Deze waren getest met professionele apparatuur onder begeleiding van oogartsen.

doc

Elektriciteit en drinkwater

De elektriciteit van de medische post wordt gedeeltelijk geleverd door zonne-energie. Na onderzoek bleek het water bij de medische post giftige stoffen uit de grond te bevatten. Daarom plaatsen we in 2017 op een andere plek een nieuwe pomp en een waterzuiveringsinstallatie.

water