Jan Camp was altijd op zoek naar projecten die werkgelegenheid stimuleren. Hij startte eind 2012 met het moringaproject. Hij begon met een aantal moringaboompjes in zijn tuin. De moringabomen werden vervolgens in groten getale op kleine landerijen geplant en verzorgd. Jan gaf voorlichting aan geïnteresseerde boeren en stelde zaden ter beschikking. Al snel konden bladeren geoogst worden en dat zorgde voor veel werkgelegenheid.

Moringabomen telen

Er werden werkruimtes ingericht waar de bladeren gewassen werden en waar ze konden drogen. De gedroogde bladeren werden vermalen tot poeder of als thee verpakt. Jan zette zich tot het uiterste in om contacten te leggen om de producten te verkopen. Dat lukte en al gauw koppelden we dit project los van onze organisatie. Het kon zelfstandig verdergaan. Jan zette zich vervolgens in om variëteit in de producten te creëren. Er zijn nu verschillende soorten moringa-thee, -tabletten en -poeder en er wordt olie en zeep gefabriceerd. Er zijn goede afzetmogelijkheden in China gevonden. In Nederland verkopen we moringaproducten via de webshop en in ons winkeltje.

project

Over de moringaboom

Moringa Oleifera (ook wel de miracle tree of magic tree genoemd), werd al succesvol in Afrika gekweekt en is extreem rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren. De bladeren vormen een natuurlijke organische bron voor de noodzakelijk vitaminen, mineralen en energie in ons lichaam en een onontbeerlijke aanvulling voor mensen die eenzijdig voedsel eten.

Droge moringabladeren bevatten:

– 10 keer meer vitamine A dan wortelen
– 1/2 keer meer vitamine C dan sinaasappelen
– 17 keer meer calcium dan melk
– 15 keer meer potassium dan bananen
– 25 keer meer ijzer dan spinazie
– 9 keer de waarde aan proteïne dan yoghurt

moringa