De basisschool in Sambath valt onder het ministerie van Onderwijs. Het gebouw heeft vijf klaslokalen en de schooldirecteur is de heer Vich Sopheap. Elke dag krijgen 215 leerlingen hier Khmer-onderwijs, van klas 1 tot klas 12. De school is gebouwd in 2000 en heeft inmiddels een nieuw dak nodig.

Sambath project

Projecten: de basisschool Sambath

De leeftijd van de leerlingen van de school varieert van vijf tot veertien jaar. Ze komen uit vier omliggende dorpen. Negen Khmer-leraren geven les. De kinderen krijgen op deze school ook Engelse les, gefinancierd door Cambodia-Dutch. Door de soms barre weersomstandigheden waren er grote gaten in het schooldak onstaan en ook de dakspanten waren dringend aan vervanging toe.

Schoolklas Cambodja

Duurzaam materiaal

Er zijn duurzame materialen gebruikt, zodat de school de komende jaren vooruit kan. Het plan was om voor het regenseizoen in september/oktober 2021 te starten en dat hebben we ruimschoots gehaald. Het is nu september en het project is voltooid. De lokale bevolking was nauw betrokken en droeg bij aan arbeid. Het project werd gemonitord door mr. Phea Keo en het Cambodjaanse team van CDO.

In een samenwerking van Cambodia-dutch met Wilde Ganzen en vele donateurs is deze school van een nieuw dak voorzien. De gemeenschap in de commune Khnar Po heeft gezorgd dat er geld ingezameld werd voor het schoonmaken, verven en het leveren van arbeiders hiervoor. Het was weer een knap staaltje van samenwerking om de kinderen van deze dorpen netjes naar school te laten gaan.

project nieuw dak

Belangrijke ontwikkeling

De wereld verandert snel: waar lokale ngo’s tien jaar geleden de meeste fondsen nog vanuit het buitenland wierven, vinden ze nu steeds vaker de weg naar donoren uit eigen land. Stichting Wilde Ganzen organiseert cursussen hiervoor in een aantal ontwikkelingslanden. De cursus heet, Chance the game.

Twee leden van onze commune hebben het afgelopen jaar in Phom Penh deze cursus gevolgd. Het doel van deze cursus is om mensen te leren fondsen te werven in eigen land. Het versterkt hun zelfredzaamheid, duurzaamheid en organisatiekracht.

Mondjesmaat is deze verandering ook in onze commune gaande. Chheng en Louern werken mee aan het tot stand brengen van een aanvraag bij Wilde Ganzen, ook kijken ze in de commune wie een bijdrage aan het project kan leveren.

logo wilde ganzen

Wilde ganzen ondersteunt dit project en draagt naar rato bij aan dit project.

Tijdens Corona

De Cambodjanen hebben het zwaar in Corona tijdperk, ze verliezen hun banen en aan eten komen is moeilijk. Ook de kinderen zijn bijna een jaar lang niet naar school geweest. Het online lesgeven is hier geen optie, bijna geen mensen op het platteland hebben internet en beschikken over een laptop of computer. Het voordeel van corona is dat de school voortijdig is opgeknapt, iedereen hielp mee.

Voortgang van het dak in beeld:

HET HERSTELDE SCHOOLGEBOUW, MET NIEUW DAK EN PRACHTIG NIEUW BLAUW JASJE!

Basisschool Cambodja

Basisschool project

Graag willen wij namens onze stichting en organisatie in Cambodja, Wilde Ganzen, diverse fondsen, bedrijven en donateurs bedanken voor hun financieële bijdragen aan dit project.

Kijk ook naar onze andere projecten in Cambodja!