Zo’n veertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh ligt de commune Champei, in de provincie Takeo. Er leven ruim zesduizend mensen in zeven dorpen. Meer dan de helft van de kinderen is jonger dan 21 jaar. De bewoners leven op traditionele wijze onder primitieve omstandigheden. Ze hebben weinig water en vaak geen elektriciteit. In dit gebied werken we aan verschillende projecten.

Verschillende activiteiten in Takeo

In 2009 bouwden we het eerste schooltje van bamboe en palmblad in Praek (Takeo), naast ons vrijwilligershuis. Hier gaven we op speelse wijze Engelse les aan kinderen. Dat bleek een groot succes, waarna we een tweede gebouwtje plaatsten. In het nabijgelegen dorp Muen Protchan bouwden we in 2012 een derde bamboeschool, zodat het dorp een eigen schoollokaal had en de kinderen niet meer in Praek naar school hoefden. Helaas is de houdbaarheid van deze gebouwtjes niet erg groot. Bovendien vonden loslopende kalkoenen het ook een heerlijke plek om de nacht door te brengen. De afgelopen jaren zijn steeds reparaties uitgevoerd en zijn verbeteringen aangebracht, zoals golfplaten daken, kippengaas voor de ramen en afsluitbare deuren.

school

Engelse lessen

Door het geven van gratis Engelse lessen maken we kinderen vertrouwd met het lezen en spreken van een andere taal. Het leren van basis-Engels biedt de kinderen meer kansen om zich verder te ontwikkelen. We geven nog steeds Engels in de late middag en de avond. Regelmatig bespreken we op speelse wijze ook onderwerpen als hygiëne, gezondheidszorg, omdat dat op het platteland weinig aan bod komt.

Water en sanitair

Prioriteit nummer één was het verbeteren van de waterkwaliteit en zorgen dat er het hele jaar door voldoende water was voor iedereen in de commune. Ongeveer 15% van de baby’s in Champei stierf bij de geboorte. Hoofdoorzaken hiervan waren infecties, ontstekingen en daarmee gepaard gaande buikklachten, vaak veroorzaakt door parasieten in het water rond de rijstvelden. We deden ook ons best om Hepatitis B te voorkomen, door voorlichting te geven over goede hygiëne.

Waterkwaliteit

In samenwerking met de bevolking sloegen we op diverse plekken waterpompen. Het water bleek helaas vaak van slechte kwaliteit. Sinds november 2009 werken we samen met de Amerikaanse organisatie Engineers Without Borders (EWB), om oplossingen te zoeken voor zuiver drinkwater. De bodem werd uitvoerig onderzocht en er werden grond- en oppervlaktewatertests gedaan.

Waterfilters

Door het veelal ongezonde pompwater, bleek het voor veel gezinnen onmogelijk om aan schoon water te komen. Gebotteld water was voor de meesten onbetaalbaar, waardoor ze aangewezen waren op het water uit sloten en meertjes. Een eenvoudige oplossing werd gevonden in het plaatsen van waterfilters in of bij de huisjes. Dat hebben we veel gedaan, dankzij schenkingen van donateurs.

sanitatie

Toiletten

Om de kwaliteit van het oppervlaktewater in rijstvelden en sloten te verbeteren, startten we in 2010 met het plaatsen van eenvoudige toiletten. Families bouwen de toiletten zelf, met materialen die wij leveren. In een contract ligt vast wanneer het toilet klaar moet zijn. Lukt dat niet, dan nemen we de materialen weer in. Dit zorgt voor meer eigen initiatief. Bovendien worden de materialen op die manier gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Inmiddels zijn in Champei al meer dan driehonderd toiletten gebouwd en we zetten dit werk voort.

Vrijwilligershuis

Met de geweldige hulp van donateurs konden we in 2009 een vrijwilligershuis bouwen. Vanuit daar coördineren we onze activiteiten en hier slapen ook onze vrijwilligers. Het huis ligt tegenover het restaurantje van ‘moeder’. Dit is de plek waar vrijwilligers tijdens hun verblijf verwend worden met een broodje en authentieke Cambodjaanse gerechten.

Takeo

Naaiproject

Scholing en werkgelegenheid creëren is een oplossing om uit armoede te komen. Het starten van scholingsprogramma‘s is een eerste stap naar een betere toekomst. Om werkgelegenheid te creëren en mensen de mogelijkheid te bieden inkomsten te genereren, begonnen we in 2013 met het aanbieden van een naaiopleiding. Zo hoefden jonge mensen niet in grote textielfabrieken te werken, maar konden ze als zelfstandige aan de slag in hun eigen omgeving.

Materialen

Eind december 2012 werd een gebouwtje neergezet van beton, hout en palmblad. Deze naaischool werd aan de doorgaande weg gebouwd, zodat ook lokale mensen hier hun kleding konden laten maken of repareren. We richtten de naaiklas in met gedoneerde stoffen en materialen uit Nederland. Helaas bleken de gereviseerde naaimachines niet lang bestand tegen het klimaat en de stoffige omgeving. Er zijn sterkere elektrische machines aangeschaft, die ook in Phnom Penh gerepareerd kunnen worden. De machines zijn tot trapnaaimachines omgebouwd, die ook werken als de stroom uitvalt.

Erkend certificaat

De jonge mensen die uitgekozen zijn voor dit naaiproject komen uit arme gezinnen. Eén van de eerste, zeer talentvolle leerlingen is nu onze naailerares. Omdat de studenten vaak onmisbare werkkrachten zijn, wordt er alleen van 07.00 tot 11.00 uur lesgegeven, maar ze kunnen ’s middags in de klas oefenen of werken. De eerste cursussen van een half jaar, waar steeds acht studenten aan deelnamen, leverden redelijke resultaten op. De studenten hadden echter nog onvoldoende geleerd om zelfstandig te kunnen werken. Sinds 2016 duurt de cursus daarom een jaar. Studenten kunnen nu een officieel erkend certificaat behalen. Ook doen we ons best om afgestudeerde leerlingen te volgen en te ondersteunen.

Nieuw onderkomen

In 2018 is er voor de naaischool een nieuw onderkomen neergezet. Duurzamer en met een stevige fundering, een stalen constructie, nieuwe tegelvloer en weerbestendige boardplaten, die zorgen voor betere isolatie.