Lijkt het jou wat om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Cambodja? Dan ben je bij onze organisatie van harte welkom. Wij bieden een uitdaging aan enthousiaste mensen die creatief, flexibel en zelfstandig zijn en die zich willen aanpassen aan de situatie in Cambodja en aan de ontwikkeling van onze projecten.

VANWEGE DE CORONA CRISIS HOUDEN WE MOMENTEEL GEEN INFO- EN VOORBEREIDINGSDAGEN!

Vrijwilligerswerk bij Cambodia-Dutch

Wij zetten ons in om je goed voor te bereiden. Ter plekke krijg je ondersteuning van lokale mensen, reken er wel op dat je zelf creatieve oplossingen mag bedenken als de dingen anders lopen dan verwacht. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die les willen geven en de lokale leraren willen ondersteunen bij het geven van engelse lessen en medische vrijwilligers die willen meewerken aan de verbetering van de medische voorzieningen.

vrijwilliger 01

Wie kunnen er aan de slag als vrijwilliger ?

In principe iedereen die de engelse taal spreekt, tussen de 18 en de 99 jaar oud is en gemotiveerd is om zich als vrijwilliger in te zetten.

ONDERWIJS & SOCIAAL

Je helpt bij het ondersteunen van leraren en het geven van engelse lessen op verschillende scholen in de commune. Deze scholen zijn door ons gebouwd en wij hebben enthousiaste leraren in dienst die gratis engelse lessen verzorgen voor kinderen en jongeren tussen de 5 en 23 jaar. De klassen hebben verschillende niveaus. Naast de lessen is er ook veel ruimte voor sociale activiteiten zoals een spelletjes-of sportdag.

MOMENTEEL ZETTEN WIJ GEEN MEDISCHE VRIJWILLIGERS IN!

Sinds 2010 hebben we een medische post waar je als medische vrijwilliger kunt ondersteunen. De diversiteit aan ziektebeelden is groot. Denk aan infecties, brandwonden, botbreuken, buikklachten, schurft, neten, hepatitis B, AIDS, ondervoeding, suikerziekte, problemen met de urinewegen, geslachtsziektes etc. Ook bieden we hulp bij bevallingen. Behalve werkzaamheden in de medische post geeft het personeel ook voorlichting en is er een vaccinatieprogramma op locaties in de omgeving.

EXTRA INFORMATIE VOOR MEDISCHE VRIJWILLIGERS

Als je als medische professional vrijwilliger wilt worden op de medische post, dien je in het bezit te zijn van een geldige BIG-registratie. Als vrijwilliger zijn momenteel werkzaam binnen de post; artsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Uitbreiding van andere expertises, voorzien van BIG-registratie, is bespreekbaar. De medische post bestaat uit een wachtruimte, behandelkamers en een aantal ligbedden. Er is een tuktuk ambulance aanwezig voor vervoer van patiënten naar een ziekenhuis in de stad. Tevens is er een uitgifte loket voor medicijnen. Werkzaamheden die je als vrijwilliger kunt verwachten zijn; het klaarmaken en verpakken van medicatie, uitgifte van medicatie, ondersteuning bij chirurgische ingrepen, wondzorg en het beoordelen van matig tot gemiddeld complexe aandoeningen. De ziektebeelden kunnen variëren van een simpele verkoudheid, flinke bacteriële huidinfecties tot bevallingen en fracturen. Een ander belangrijk aspect bij je werkzaamheden is het geven van voorlichting over en zorgdragen voor, algemene hygiëne binnen de medische post en daarbuiten.

AGRARISCH
Heb je ervaring in de agrarische sector dan kun je aan de slag op onze moringa plantage. De Moringa is een wonderbaarlijke boom. Het is een van de meest voedings stofrijke planten ooit ontdekt en is op diverse gebieden te gebruiken. Moringa Oleifera is extreem rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Dit maakt dat de Moringa bladeren een natuurlijke organische bron zijn voor de noodzakelijk vitaminen, mineralen en energie in ons lichaam. Buiten de verbazingwekkende voedzame waarden die de rijk is, bevat de Moringa Oliefera vele antioxidanten, antibacteriële stoffen, antimicrobial antitoxin en Antimycoticum materialen. Wil je mee werken aan dit project en ons komen helpen op het platteland in Cambodja? We kunnen nog altijd gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; op het land meewerken, het verbeteren van werkprocessen, documentatie maken en het verwerken tot eindproducten.

EIGEN VAKGEBIED
Heb je kennis op een ander vakgebied en heb je een goed idee om de leefomstandigheden van de mensen in Cambodja te verbeteren? Wij staan altijd open voor ideeën en gaan graag met je in gesprek hierover.

Wanneer kan ik gaan ?

Onze projecten lopen het hele jaar door en meestal is het dus mogelijk om te gaan in de periode die jou uitkomt. Je gaat minimaal vier weken, omdat je tijd nodig hebt om te ervaren hoe daar les gegeven wordt, voor je met eigen ideeën komt en voor het onderwijs is het belangrijk dat er naast de leraar niet elke week iemand anders in de klas staat. Zodra je een beslissing genomen hebt, gaan we samen met jou kijken wanneer er plek is op het betreffende project. Dat lukt meestal, alleen in de maanden juli en augustus kan het soms drukker zijn. Neem contact met ons op om de beschikbaarheid te controleren.

Hoe ziet mijn tijd er uit in Cambodja?

De reis

We werken in twee communes die 350 km van elkaar afliggen. Khnar Po in de buurt van Siem Reap en de ander, Takeo, ligt ten zuiden van Phnom Penh. Je reis start altijd in Siem Reap. Hier heb je een ontmoeting met Mr Pea en Mr Chheng, resp. het hoofd en de coördinator van onze organisatie. Zij zullen je voorzien van actuele informatie over de projecten en het leven in de communes. Medische vrijwilligers zullen aan de slag gaan ten noordwesten van de stad Siem Reap. Voor onze educatieve projecten kan je zowel in het noorden als het zuiden terecht.

Back to basic

Je gaat als vrijwilliger back to basic en leeft zoals de lokale bevolking. Je woont in het vrijwilligershuis en hebt een kamer, die je zo nodig deelt met een andere vrijwilliger. een klamboe. In je kamer is naast een slaapplek met matras en klamboe, electriciteit, een ventilator en een of meer stopcontact(en). In de badkamer staat een zittoilet en een grote waterbak (ongeveer een kubieke meter). Met een pannetje schep je water uit de bak om te douchen of het toilet door te spoelen. Even wennen misschien maar na een week weet je al niet meer beter! In Chhuk zorg je zelf voor je eten. Als je gaat koken, dan zorg je zelf het inkopen van ingrediënten en voor hout om het vuur aan te maken. Natuurlijk krijg je hulp hoe dat in zijn werk gaat. In het zuiden kan je voor een vast bedrag in het restaurantje van moeder eten.

Werk & vrije tijd

Op de projecten werk je van maandag tot en met vrijdag. In het weekend ben je vrij om uitstapjes te maken of gewoon lekker bij te komen in de stad en te genieten van een warme douche en airco.

Welke bijdrage vragen wij van jou?

Mocht je nog niet zoveel onderzoek hebben gedaan dan klinkt het misschien vreemd; betalen voor vrijwilligerswerk. Toch is dit heel normaal omdat zonder deze bijdrage de projecten niet kunnen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van de lesmethodes, het onderhouden van de scholen en medische post, de salarissen van het medisch personeel en de leraren. Belangrijk om te weten is dat wij de kosten zo laag mogelijk houden en er geen winst gemaakt wordt. De bijdrage betreft 450 euro voor vier weken. Iedere week extra: een bijdrage van 90 euro. Inbegrepen is het verblijf in het vrijwilligershuis van maandag tot en met vrijdag, begeleiding tijdens de projecten en de voorbereiding in Nederland. Bijkomende kosten zijn: je vervoer van en naar de projecten, je maaltijden en de kosten voor een Verklaring Omtrent Gedrag. Gelukkig is Cambodja erg goedkoop vergeleken met Nederland en zul je geen bergen geld kwijt zijn aan deze zaken.

Wat is de volgende stap?

Klinkt dit allemaal als muziek in je oren? Stuur dan een mail naar volunteers@cambodia-dutch.org om je aan te melden. Elke laatste zaterdag van de maand organiseren wij een infodag waarvoor we je zullen uitnodigen. Hier zullen we je meer informatie geven over de ins en outs en vervolgens kun je beslissen om je definitief aan te melden.

Visuminformatie voor vrijwilligers en toeristen

Aangezien de prijs van een visum nogal eens verandert, verwijzen we je naar internet voor het meest actuele bedrag.
Een (toeristen) visum voor Cambodja kun je bij aankomst aan de grens of op het vliegveld kopen voor USD plus 2 pasfoto’s. Neem het bedrag liefst in gepaste contanten mee, want pinnen is aan de grens niet mogelijk! Mocht je langer dan 1 maand blijven, neem dan een businessvisum, dat kun je zonder probleem tot minimaal een half jaar verlengen. Het verlengen moet je direct bij aankomst in Siem Reap aanvragen, want de duur hiervan is 8 tot 10 dagen. Vertrekbelasting op het vliegveld bestaat sinds begin 2012 niet meer.

Vrijwilligerswerk met kinderen

Hoe als reiziger, maar vooral ook als vrijwilliger, tijdens je verblijf om te gaan met kinderen, kun je lezen via de volgende links:

Better Care Network Folder omgang met kinderen.
Child Safe Network Kindvriendelijk reizen.