Lijkt het jou wel wat om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Cambodja? Dan ben je bij onze organisatie van harte welkom. Wij bieden een uitdaging voor enthousiaste mensen die creatief, flexibel en zelfstandig zijn en die zich willen aanpassen aan de situatie in Cambodja.

Vrijwilliger worden voor Cambodia-Dutch?

We zijn op zoek naar vrijwilligers die les willen geven en lokale leraren willen ondersteunen bij het geven van Engelse lessen. We zoeken ook medische vrijwilligers die willen meewerken aan het verbeteren van de medische voorzieningen. We vinden het belangrijk om je goed voor te bereiden op je vrijwilligerswerk. Ter plekke krijg je ondersteuning van lokale mensen. Reken er wel op dat je zelf creatieve oplossingen moet bedenken als dingen anders lopen dan verwacht.

Let Op! Informatie- en voorbereidingsdagen alleen op afspraak.

vrijwilliger 01

Wie kan er aan de slag als vrijwilliger?

In principe is iedereen die Engels spreekt, tussen de 18 en de 99 jaar oud is en gemotiveerd is van harte welkom.

Onderwijs en sociale werkzaamheden: wat ga je doen?

Je helpt bij het ondersteunen van leraren en het geven van Engelse lessen op verschillende scholen in Cambodjaanse communes. Deze scholen zijn door ons gebouwd en onze enthousiaste leraren geven gratis Engelse lessen aan kinderen en jongeren tussen de vijf en 23 jaar. De klassen hebben verschillende niveaus. Naast de lessen is er ook veel ruimte voor sociale activiteiten, zoals een spelletjesdag of sportdag.

Medische vrijwilligers – on hold

Sinds 2010 hebben we een medische post waar je als medische vrijwilliger kunt ondersteunen. De diversiteit aan ziektebeelden is groot. Denk aan infecties, brandwonden, botbreuken, buikklachten, schurft, neten, hepatitis B, AIDS, ondervoeding, suikerziekte, problemen met de urinewegen en geslachtsziektes. Ook bieden we hulp bij bevallingen. Het personeel geeft ook voorlichting en er is een vaccinatieprogramma op locaties in de omgeving.

Extra informatie voor medische vrijwilligers

Als je als medisch professional vrijwilliger wilt worden, dan heb je een geldige BIG-registratie nodig. Bij ons werken artsen, verpleegkundigen en verloskundigen als vrijwilliger. Uitbreiding met andere expertises is bespreekbaar. De medische post bestaat uit een wachtruimte, behandelkamers en een aantal ligbedden. Er is een tuktuk-ambulance voor vervoer van patiënten naar een ziekenhuis in de stad. Ook is er een uitgifteloket voor medicijnen.

Medische werkzaamheden

Mogelijke werkzaamheden zijn het klaarmaken en verpakken van medicatie, uitgifte van medicatie, ondersteuning bij chirurgische ingrepen, wondzorg en het beoordelen van matig tot gemiddeld complexe aandoeningen. De ziektebeelden kunnen variëren van een simpele verkoudheid en flinke bacteriële huidinfecties tot bevallingen en fracturen. Andere belangrijke onderdelen van je werk zijn het geven van voorlichting over en het zorgdragen voor algemene hygiëne binnen en buiten de medische post.

Werken als agrarische vrijwilliger

Heb je ervaring in de agrarische sector? Dan kun je aan de slag op onze moringaplantage. De Moringa Oliefera is een wonderbaarlijke boom. Deze voedingsstofrijke boom is extreem rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Moringabladeren zijn een natuurlijke organische bron voor de vitaminen, mineralen en energie in ons lichaam. Daarnaast bevat de Moringa Oliefera antioxidanten, antibacteriële stoffen, antimicrobial antitoxin en antimycoticummaterialen. Als vrijwilliger werk je mee op het land, verbeter je werkprocessen, stel je documentatie op en verwerk je de bladeren tot eindproducten.

Vrijwilliger op je eigen vakgebied

Heb je kennis op een ander vakgebied en heb je een goed idee om de leefomstandigheden van de mensen in Cambodja te verbeteren? Wij staan altijd open voor ideeën en gaan graag met je in gesprek.

Wanneer kan ik gaan?

Onze projecten lopen het hele jaar door en meestal kun je gaan in de periode die jou uitkomt. Je gaat minimaal vier weken, omdat je tijd nodig hebt om te wennen aan de Cambodjaanse situatie. Voor het onderwijs is het bovendien belangrijk dat er naast de leraar niet elke week iemand anders in de klas staat. Samen kijken we wanneer er plek is op het project van je keuze. Dat lukt meestal, alleen in de maanden juli en augustus kan het soms drukker zijn. We overleggen graag over de mogelijkheden.

Hoe ziet mijn tijd in Cambodja eruit?

1 – De reis

We werken in twee communes die 350 kilometer van elkaar af liggen. Khnar Po ligt in de buurt van Siem Reap en Takeo ligt ten zuiden van Phnom Penh. Medische vrijwilligers werken ten noordwesten van de stad Siem Reap. Voor onze educatieve projecten kun je zowel in het noorden als in het zuiden terecht. Je reis start altijd in Siem Reap. Hier ontmoet je de heren Pea en Chheng, het hoofd en de coördinator van onze organisatie. Zij geven je alle informatie die je nodig hebt.

2 – Back to basic

Je gaat als vrijwilliger back to basic en leeft zoals de lokale bevolking. Je woont in het vrijwilligershuis en hebt een kamer, die je zo nodig deelt met een andere vrijwilliger. Je kamer heeft een slaapplek met matras en klamboe, elektriciteit, een ventilator en één of meerdere stopcontacten. De badkamer heeft een zittoilet en een grote waterbak. Met een pannetje schep je water uit de bak om te douchen of het toilet door te spoelen. Even wennen, maar na een week weet je al niet meer beter. In Chhuk zorg je zelf voor je eten. Je koopt zelf je ingrediënten en hout om het vuur aan te maken. In het zuiden kun je voor een vast bedrag in het restaurantje van ‘moeder’ eten.

3 – Werk en vrije tijd

Op de projecten werk je van maandag tot en met vrijdag. In het weekend ben je vrij om uitstapjes te maken of bij te komen in de stad en te genieten van een warme douche en airco.

4 – Welke bijdrage vragen wij van jou?

Betalen voor vrijwilligerswerk klinkt misschien vreemd, maar zonder die bijdrage kunnen onze projecten niet bestaan. We gebruiken het geld om lesmethodes aan te schaffen, gebouwen te onderhouden en de salarissen van het medisch personeel en de leraren te betalen. Belangrijk om te weten is dat we de kosten zo laag mogelijk houden en we geen winst maken. De bijdrage betreft 450 euro voor vier weken. Iedere week extra kost 90 euro. Inbegrepen is het verblijf in het vrijwilligershuis van maandag tot en met vrijdag, begeleiding tijdens de projecten en de voorbereiding in Nederland. Bijkomende kosten zijn je vervoer van en naar de projecten, je maaltijden en de kosten voor een Verklaring Omtrent Gedrag. Gelukkig is Cambodja erg goedkoop vergeleken met Nederland.

Wat is de volgende stap?

Klinkt je dit allemaal als muziek in de oren? Stuur dan een mail naar volunteers[a]cambodia-dutch.org om je aan te melden. We nodigden je dan uit voor een infodag, die elke laatste zaterdag van de maand plaatsvindt. Hierna kun je beslissen of je je definitief aan wilt melden.

Visuminformatie

Aangezien de prijs van een visum regelmatig verandert, verwijzen we je naar het internet voor het meest actuele bedrag. Een (toeristen)visum voor Cambodja kun je bij aankomst aan de grens of op het vliegveld kopen (te betalen in USD). Er zijn twee pasfoto’s nodig. Neem het bedrag contant en gepast mee. Blijf je langer dan een maand, neem dan een businessvisum. Dat kun je zonder problemen tot minimaal een half jaar verlengen. De verlenging moet je direct bij aankomst in Siem Reap aanvragen, want dat duurt acht tot tien dagen.

Vrijwilligerswerk met kinderen

Hoe je als reiziger en als vrijwilliger omgaat met kinderen, kun je lezen via de volgende links:

Better Care Network – folder omgang met kinderen.
Child Safe Network – kindvriendelijk reizen.